ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea dării în plată, care permite persoanelor fizice să renunțe la locuințele luate pe credit în schimbul ștergerii datoriilor la bănci, a născut un val de procese pe rolul instanțelor din țară. Peste 1.900 de dosare sunt deja înregistrate, deși legea e numai de două luni în vigoare.

Cele mai multe dosare sunt generate de contestațiile băncilor, prin care își manifestă opoziția la notificările de dare în plată primite de la clienți, care suspendă plata ratelor sau procedurile de executare silită.

Cum instanțele sunt vacanță judecătorească, în cele mai multe dosare nu s-a judecat nimic până acum. În dosarele care s-au judecat până acum, scorul e de 27 la 4 pentru debitori, potrivit profit.ro.

Judecătoria Rădăuți a respins contestația BRD Societe Generale, a doua cea mai mare bancă de pe piața locală, la notificarea unui client de dare în plată ca nefondată. O decizie similară a luat și Judecătoria Slatina în cazul unui litigiu între Raiffeisen Bank, bancă de top cinci, și un client care a apelat la darea în plată. Judecătorul din Slatina a respins și solicitarea băncii de a trimite legea la Curtea Constituțională și a acordat și cheltuieli de judecată de 1.800 de lei debitorului.
 
Raiffeisen Bank a avut aceeași soartă și la Fetești, unde judecătoria a respins o contestație la darea în plată ca fiind neîntemeiată și a dispus plata unor cheltuieli de judecată de către bancă de 300 de lei.
 
În două litigii, judecate la Topoloveni, respectiv Sinaia, și alte două judecate în București, la Judecătoria Sectorului 4, banca cu capital austriac a renunțat la contestații, semn că a ajuns la o înțelegere amiabilă cu clienții care vor să scape de casele luate pe credit.

Toate deciziile pot fi atacate cu apel, care se judecă la tribunalul la care este arondată judecătoria.