ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național de Istorie găzduiește, în luna iunie, expoziția intitulată "Dintre mii de jucării”, în cadrul căreia sunt expuse peste 500 de piese- păpuși, mașinuțe, trenulețe- colecționate în ultimii 40 de ani de inginerul Cristian Dumitru, președintele Asociației Muzeul Jucăriilor.

„Este o colecție adunată doar din România, în ultimii 40 de ani, din târguri, din poduri, de la prieteni”, ne-a spus, în exclusivitate pentru ActiveNews, Cristian Dumitru.

Potrivit acestuia, întreaga colecție are în jur de 15.000 de piese, jucării din perioada 1900-1980. 
„Colecție este valoroasă mai mult din punct de vedere emoțional. Oamenii vin la muzeu să se întâlnească cu copilăria lor”, a explicat Cristian Dumitru. În prezent, în circuit sunt cam 3.000 de piese, expuse în București, Fălticeni și Galați.

Vizitând această expoziție, aflăm că România avea, în 1960, opt fabrici care realizau obiecte din lemn sau tablă, fie tipăreau cărți, dar aveau și secții speciale de jucării. Astfel, Întreprinderea 9 mai din Lugoj făcea stropitori, jucării și cheițe și carusele, în timp ce Cooperativa Tehno-Metalica din București realiza jucării mecanice, biciclete, triciclete și trenulețe. Deasemenea, fabrica de mase plastice MAP Oradea turna jucării din plastic, iar Cooperativa Arta Lemnului- figurine, trenulețe și jucării din lemn. Fabrica Steaua Roșie din Râșnov era celebră pentru jocul de Domino, iar la Agatex Timișoara se construiau tamburine și alte jucării din metal. 

Întreprinderea Poligrafică Banat era cea mai mare fabrică, cu peste 1.000 de angajați, fiind specializată în jocuri de carton. Aici s-au născut celebrele jocuri „Nu te supăra, frate”, „Păcălici”, sau „Dacii și romanii”. Nu în ultimul rând, Arădeanca, din Arad, era celebră pentru sutele de păpuși pe care le realiza.

Expoziția „Dintre mii de jucării” se poate vizita până în data de 1 iulie, de miercuri, până duminică, de la 10.00- 18:00, la Muzeul Național de Istorie din București.
 


Jucăriile copilăriei la Muzeul de Istorie din București

Vezi galeria Jucăriile copilăriei la Muzeul de Istorie din București