Muzeul Național de Istorie găzduiește, în luna iunie, expoziția intitulată "Dintre mii de jucării”, în cadrul căreia sunt expuse peste 500 de piese- păpuși, mașinuțe, trenulețe- colecționate în ultimii 40 de ani de inginerul Cristian Dumitru, președintele Asociației Muzeul Jucăriilor.

„Este o colecție adunată doar din România, în ultimii 40 de ani, din târguri, din poduri, de la prieteni”, ne-a spus, în exclusivitate pentru ActiveNews, Cristian Dumitru.

Potrivit acestuia, întreaga colecție are în jur de 15.000 de piese, jucării din perioada 1900-1980. 
„Colecție este valoroasă mai mult din punct de vedere emoțional. Oamenii vin la muzeu să se întâlnească cu copilăria lor”, a explicat Cristian Dumitru. În prezent, în circuit sunt cam 3.000 de piese, expuse în București, Fălticeni și Galați.

Vizitând această expoziție, aflăm că România avea, în 1960, opt fabrici care realizau obiecte din lemn sau tablă, fie tipăreau cărți, dar aveau și secții speciale de jucării. Astfel, Întreprinderea 9 mai din Lugoj făcea stropitori, jucării și cheițe și carusele, în timp ce Cooperativa Tehno-Metalica din București realiza jucării mecanice, biciclete, triciclete și trenulețe. Deasemenea, fabrica de mase plastice MAP Oradea turna jucării din plastic, iar Cooperativa Arta Lemnului- figurine, trenulețe și jucării din lemn. Fabrica Steaua Roșie din Râșnov era celebră pentru jocul de Domino, iar la Agatex Timișoara se construiau tamburine și alte jucării din metal. 

Întreprinderea Poligrafică Banat era cea mai mare fabrică, cu peste 1.000 de angajați, fiind specializată în jocuri de carton. Aici s-au născut celebrele jocuri „Nu te supăra, frate”, „Păcălici”, sau „Dacii și romanii”. Nu în ultimul rând, Arădeanca, din Arad, era celebră pentru sutele de păpuși pe care le realiza.

Expoziția „Dintre mii de jucării” se poate vizita până în data de 1 iulie, de miercuri, până duminică, de la 10.00- 18:00, la Muzeul Național de Istorie din București.
 


Jucăriile copilăriei la Muzeul de Istorie din București

Vezi galeria Jucăriile copilăriei la Muzeul de Istorie din București


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews