ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Reformele privind creșterea salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru angajații part-time i-au afectat negativ pe micii întreprinzători, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, citat de Ziarul Lumina.

La sondajul realizat în februarie 2018 de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), primul chestionar relevant după aplicarea „revoluției fiscale”, au participat 1.752 de întreprinzători, reprezentând 71,4% microîntreprinderi, 13,4% întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii și 3,3% ONG-uri și alte forme juridice. Conform rezultatelor, 93,3%, din cei chestionați au apreciat negativ măsurile de creștere a salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial.

Astfel, 6 din 10 antreprenori au spus că au întâmpinat dificultăți la transferul contribuțiilor la angajat, iar 68,7% că au avut salariați part-time cu salarii mai mici decât cuantumul contribuțiilor sociale aferente întregului salariu de bază minim brut, de 665 de lei.

Întreprinzătorii mai spun, în proporție de 79,4%, că măsura creșterii (începând cu 1 ianuarie 2018) a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei i-a afectat negativ, iar jumătate au declarat că vor fi nevoiți să facă disponibilizări.

În ceea ce privește modul în care au procedat pentru ca angajații să nu resimtă trecerea contribuțiilor la salariat, 72,2% din antreprenori au crescut salariile pentru compensarea în totalitate, 13,3% au acordat prime lunare, 12,9% au crescut salariile pentru compensarea parțială, iar 1,6% au luat alte măsuri.

În cazul creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial, 49,1% din IMM au decis să crească salariile pentru compensarea în totalitate, dar 39,8% au recurs la restructurări și concedieri, iar 6,7% au crescut salariile pentru o compensare parțială, 4,4% luând alte măsuri.

Potrivit lui Florin Jianu, președintele CNIPMMR, care a prezentat într-o conferință de presă rezultatele sondajului, microîntreprinderile și întreprinderile mici sunt supuse unui risc foarte mare, ca urmare a modificărilor fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie anul curent. „Riscăm ca la un anumit moment să rămânem numai cu întreprinderile de stat și cu multinaționalele, iar microîntreprinderile să nu poată să țină pasul cu aceste modificări. Numai anul trecut au fost 290 de modificări ale Codului Fiscal”, a declarat Jianu, conform bursa.ro.

Pentru a sublinia efectele negative ale măsurilor fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie, Jianu a adus în discuție întreprinzătorii debutanți (SRL-D), care, potrivit legii, aveau o scutire pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale, datorate de angajator, pentru maximum patru angajați.

„Odată cu transferul contribuțiilor sociale, peste 30.000 de firme ale întreprinzătorilor debutanți (dintre care mai mult de 10.000 realizate anul trecut, peste 10.000 înființate în anul anterior și acum trei ani, la fel, tot peste 10.000 de firme) au fost afectate, deoarece ei au pornit la drum cu un anumit plan și cu o anumită gândire, iar prin aceste modificări fiscale, nici unul dintre întreprinzătorii debutanți nu mai beneficiază de prevederile incluse în această lege, și nu vorbim de salarii de lux, deoarece acestea erau plafonate, prin lege, la salariul mediu brut pe economie”, a declarat președintele CNIPMMR.