Sute de angajați ai fabricii Weidmuller din Tăuții Măgherăuș, județul Maramureș, au declanșat o grevă după ce salariile le-au fost scăzute cu peste 22%, în urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat.

Firma nu a mărit brutul angajaților decât în cazul celor care câștigă salariul minim pe economie, astfel că toți cei cu salarii mai mari au fost afectați.

Patronatul nu încalcă însă legea, spun sindicatele, care încearcă acum să găsească o soluție cu managementul german al fabricii.

„Este o unitate privată; această unitate are niște angajamente contractuale, până la urmă firma nu încalcă legea. Doar că se întâmplă lucrul pe care l-am sesizat de trei luni de zile, de patru luni de zile: prin transferul contribuțiilor, oamenii din privat nu își mai iau același net. Bineînțeles că patronul nu este obligat prin lege să mărească bruturile și ne aflăm în situații de genul acesta care la nivel național se vor mai repeta”, a spus Florin Hossu, președintele Cartel Alfa Maramureș, pentru Digi 24 Oradea.

Fabrica germană Weidmuller din Tăuții Măgherăuș produce componente electrice și are peste 500 de angajați.

Nici angajații de la stat nu sunt într-o situație mai fericită. Polițistul Marian Godină a confirmat pe contul de Facebook că foarte mulți angajați ai MAI au primit salarii diminuate cu sume între 150-600 lei.

Angajații unor agenții guvernamentale sau ai ministerului Educației au primit, de asemenea, salarii diminuate.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews