ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de angajați ai fabricii Weidmuller din Tăuții Măgherăuș, județul Maramureș, au declanșat o grevă după ce salariile le-au fost scăzute cu peste 22%, în urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat.

Firma nu a mărit brutul angajaților decât în cazul celor care câștigă salariul minim pe economie, astfel că toți cei cu salarii mai mari au fost afectați.

Patronatul nu încalcă însă legea, spun sindicatele, care încearcă acum să găsească o soluție cu managementul german al fabricii.

„Este o unitate privată; această unitate are niște angajamente contractuale, până la urmă firma nu încalcă legea. Doar că se întâmplă lucrul pe care l-am sesizat de trei luni de zile, de patru luni de zile: prin transferul contribuțiilor, oamenii din privat nu își mai iau același net. Bineînțeles că patronul nu este obligat prin lege să mărească bruturile și ne aflăm în situații de genul acesta care la nivel național se vor mai repeta”, a spus Florin Hossu, președintele Cartel Alfa Maramureș, pentru Digi 24 Oradea.

Fabrica germană Weidmuller din Tăuții Măgherăuș produce componente electrice și are peste 500 de angajați.

Nici angajații de la stat nu sunt într-o situație mai fericită. Polițistul Marian Godină a confirmat pe contul de Facebook că foarte mulți angajați ai MAI au primit salarii diminuate cu sume între 150-600 lei.

Angajații unor agenții guvernamentale sau ai ministerului Educației au primit, de asemenea, salarii diminuate.