30 de mii de lucrători străini în România e numărul propus pentru 2019 de Ministerul Muncii și Justiției Sociale

Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) propune creșterea la 30.000 a contingentului de lucrători străini pe piața forței de muncă din România în anul 2019, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe pagina web a instituției, informează Agerpres.
„Pentru anul 2019 se stabilește un contingent de 30.000 de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România”, stabilește articolul unic al proiectului menționat. Acesta va modifica Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 care stabilea la 20.000 contingentul de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019.
Ordonanța Guvernului nr. 25/2014, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările și completările ulterioare, prevede acordarea de avize de angajare/detașare pentru următoarele tipuri de lucrători: lucrători permanenți; lucrători stagiari; lucrători sezonieri; lucrători transfrontalieri; lucrători au pair; lucrători înalt calificați; lucrători detașați; lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiași companii).
„Prin Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători străini nou -admiși pe piața forței de muncă din România în anul 2019. Raportat la informațiile transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări (...), 01.01 -23.06.2019, la nivelul acestei instituții au fost înregistrate 13.138 cereri pentru eliberarea avizului pentru angajare/detașare în muncă”, precizează nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Conform aceleiași instituții, în perioada menționată au fost eliberate 10.840 avize de angajare/detașare, față de doar 4.091 avize de muncă/detașare emise în aceeași perioadă a anului 2018. Astfel, se observă o creștere cu 165% a numărului de avize de muncă/detașare eliberate, se menționează în nota de fundamentare.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului 2019 și puse la dispoziția persoanelor aflate în căutare de loc de muncă, 64.091 au fost declarate de către angajatori ca fiind neocupate în mod repetat.
„Astfel, în considerarea celor de mai sus și în temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările și completările ulterioare și având în vedere:
- dinamica eliberării avizelor de angajare/detașare până la data de 26 iunie a.c., care a înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2018 și
- înregistrarea unei creșteri a deficitului de forță de muncă în România,
propunem suplimentarea cu 10.000 a contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România în anul 2019, sens în care propunem modificarea articolului unic din Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019, după cum urmează: pentru anul 2019 se stabilește un contingent de 30.000 de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România”, precizează documentul publicat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Instituția motivează că suplimentarea cu 10.000 a numărului de lucrători străini în 2019 poate contribui atât la asigurarea forței de muncă solicitate în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, precum și la prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale precizează că străinii care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România la un singur angajator, ca urmare a suplimentării pentru anul 2019 a contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România, ar reprezenta circa 0,46% din numărul persoanelor salariate, care, în primul trimestru al anului 2019, ajungea la 6.480.000, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
„Prin promovarea migrației legale în beneficiul societății românești, precum și în beneficiul imigranților și al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităților române este de a maximiza efectele pozitive și de a limita efectele negative ale migrației în scop de muncă. Eliberarea celor 10.000 de avize suplimentare de angajare/detașare pentru lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România reprezintă un plus de 1.000.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detașare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naționale a României la data efectuării plății.De asemenea pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii vor plăti taxele, impozitele și alte contribuții prevăzute de legislația română în vigoare”, motivează nota de fundamentare a proiect de Hotărâre emis de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Lovitură pentru românii care preferă să plătească cu bani cash. Plățile cu numerar în toate magazinele din România vor fi restricționate în limita a 2.000 de lei

Reacțiunea: O firmuliță din Cluj vrea sa mute Africa în România

Av. Gheorghe Piperea: Banca poate face ce vrea cu banii mei, discreționar și contrar intereselor mele de proprietar. Să aplaudăm?

Cine ne dă lecții de anti-corupție! Furtul secolului: Un cunoscut bancher german, judecat pentru o fraudă fiscală de miliarde de euro. Olaf Scholz, chestionat

Avem o țară, dar, oare, mai este a noastră? Ce putem schimba? Poate, doar jupânul. Interviu cu analistul economic Ilie Șerbănescu

Ar putea redeveni România una dintre marile țări producătoare de hârtie din celuloza de stuf? Antrepenorul Iulius Octavian Popa crede că da: Delta Dunării este o regiune unică și cu particularități pe care nu le are nici o regiune în Europa
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO
Locații: România
Subiecte: migranti Romania
Organizații: Inspectoratul General pentru Imigrări Institutul Național de Statistică (INS) Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (5)