ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Dedeman a fraților Dragoș și Adrian Pavăl este liderul pieței de bricolaj din România, spulberându-și concurența din Vest, chiar dacă aceștia din urmă au beneficiat de know-how dar și de un capital mare.

Cei doi frați sunt matematicieni și provin dintr-o familie modestă din Suceava. Au pornit afacerea în anul 1992 cu un butic în Bacău și au ajuns să domine piața magazinelor de bricolaj din România, având acum 45 de magazine.

Dragoș Pavăl e primul antreprenor al României care a trecut pragul de un miliard de euro cifră de afaceri. Într-un interviu acordat publicației Profit.ro, acesta a vorbit despre modul în care a ajuns la această performanță și cum i-a ajutat pe producătorii români.

"În 2003, când am început noi construcția magazinelor de suprafață mare, disponibilitatea produselor românești era foarte mică. Pur și simplu nu existau. Era foarte complicat, pentru că furnizorii noștri nu erau familiarizați… La început, am făcut noi totul pentru ei. Nu aveau coduri de bare pe produse, de exemplu. Și a trebuit să construim noi un sistem, să etichetăm noi. Am cumpărat imprimante care tipăreau etichetele și le lipeam noi pe fiecare produs. Era o muncă titanică, erau mii și mii de produse.

Sistemul nostru e următorul – lasăm o poartă deschisă pentru oricine. Regula noastră spune că dacă apare un furnizor român care să corespundă cu standardul Dedeman, renunțăm la import și îl luăm din România.

Doar 20% importăm. 80% din produse sunt livrate de furnizori români. Mulți își imaginează că suntem un spațiu în care am importat zeci de mii de produse din China. Furnizorii noștri sunt români. Deși unele sunt companii multinaționale și poate nu toate fabricile lor sunt în România. Dar sunt companii românești.

Mi se pare normal să susținem furnizori români. Evident ca atunci când în jurul tău sunt companii care prosperă, și tu prosperi. E un raționament foarte simplu", a spus Pavăl.

Antreprenoul salută decizia de a stabili un impozit de 5% pentru dividente: "Sunt convins că bugetul României va încasa sume mari din acest impozit. Care nu s-ar fi încasat niciodată cu 16% impozit”.

Printre planurile de viitor ale lui Dragoș Pavăl se află înființarea unui fond pentru investiții în companii românești.

"Va fi un fond de investiții al familiei. Va fi atât pentru companii stratup – venture capital – cât și pentru companii mature, cu potențial mare de creștere. Noi, ca și companie, avem vizibilitate. România a mai avut companii mari și cu vizibilitate. Dumnezeu să-l odihnească pe Patriciu. Când a vândut, și-a investit banii parțial în România, dar cel mai mult în afara țării. Ce mesaj a transmis atunci? "Eu am făcut bani aici, dar nu am încredere să investesc tot aici”? Eu spun, fără să o fac pe patriotul, că am încredre și investesc aici. Investind aici și crescând alte firme, ne va fi mai bine tututor. Am încredere că e mai inteligent să investim aici decât în afară. O să investim și în afară, pentru că România are nevoie de companii care să se extindă. Dar, în același timp, cred că e bine să investim aici.  Vom pleca cu zece milioane și îl vom duce unde e necesar. Investițiile vor fi în România. Evident că e un fel de a crește afaceri noi aici", a mai spus Pavăl.