Siteul Revistei 22 a titrat triumfalist "Poiectul de buget pe 2016: Bisericile nu vor primi anul viitor niciun leu de la stat", autorul articolului, continuând: "Pentru prima oară, în proiectul de buget nu apare niciun leu destinat Bisericii Ortodoxe Române (BOR), o instituție ce a primit în fiecare an sume imense pentru construcția de biserici și, în special, a Catedralei Mântuirii Neamului".

Siteul Realitatea.net este și mai categoric: "Potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului de Finanțe, banii care ar fi trebuit să fie alocați pentru construcția sau modernizarea lăcașurilor de cult au fost tăiați".

Care este însă realitatea? Surse din cadrul Executivului afirmă că Guvernul Dacian Cioloș folosește practica celorlalte cabinete de dinaintea sa. Și asta pentru că, conform legii, cererile pentru finanțare din partea cultelor se depun în perioada 1 ianuarie - 31 martie, pentru anul în curs.  Cu alte cuvinte, pentru a ști de cât este nevoie la culte în 2016, Guvernul trebuie să aștepte până pe 31 martie. Astfel, în practica guvernamentală s-a încetățenit ideea ca inițial, în legea bugetului, cultele să fie trecute cu 0 lei sau o sumă modică.

De altfel, ajunsă în Parlament, legea va suferi amendamente din partea reprezentanților aleși ai poporului. Deputații și senatorii vor depune amendamente cerând finanțare pentru reabilitarea sau construcția de noi lăcașuri de cult în circumscripțiile de care aparțin, dacă este cazul.

Mai există un motiv pentru care orice jurnalist ar fi trebuit să știe că se vor finanța în continuare cultele de la bugetul de stat. Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pe baza căreia statul contribuie parțial la salarizarea personalului cultelor nu a fost abrogată și nici modificată.
 

De asemenea, cadrul legislativ pentru susținerea financiară a unor unități de cult aparținând cultelor religioase din România, respectiv OG nr.82/2011 este în continuare în vigoare.

 În 2015, pentru construcția, reparația sau reabilitarea unităților de cult( biserici de parohie, mânăstiri, catedrale, etc) s-au acordat, în 2015, suma de  41.198.000 lei. 

Conform siteului secretariatului pentru culte, pentru asistența financiară a personalului clerical s-a acordat suma de 287.697.000 lei.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews