ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creșterea salariului minim pe economie, începând cu 1 mai, determină o majorare a nivelului amenzilor rutiere.

Salariul minim pe economie crește de la nivelul actual, de 1.050 de lei, la 1.250 de lei brut, începând cu luna mai a acestui an, potrivit calendarului stabilit de Guvern.

Potrivit Codului rutier, amenzile contravenționale se stabilesc în „cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate”, iar un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Pentru fiecare punct de amendă primit sub formă de contravenție, un șofer trebuie să plătească 125 de lei începând cu 1 mai, cu 20 de lei mai mult față de nivelul trecut al amenzilor.

Astfel, dacă un șofer schimbă direcția fără să semnalizeze sau nu respectă culoarea galbenă a semaforului va fi penalizat cu 2 sau 3 puncte amendă, potrivit businessmagazin.ro. Dacă nu respectă semnificația indicatoarelor și marcajelor, șoferul va fi sancționat cu amenzile din clasa a II-a, cu 4 sau 5 puncte. 

Conform Codului Rutier, clasele de sancțiuni sunt următoarele:

a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;

b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;

e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.