ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari latifundiari ai ţării, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care solicită un control "corect" al împrejurărilor care au condus la amendarea Comcereal Vaslui şi Agrocomplex Bârlad cu 12 milioane de euro. În plus, el cere respectarea deciziilor judecătoreşti prin care trebuie să încaseze de la stat despăgubiri în contul daunelor provocate din seceta ce a afectat România în 2008-2009, scrie Cotidianul.ro.

Adrian Porumboiu continuă lupta cu Ministerului Agriculturii care trebuie să îi plătească despăgubiri ca urmare a secetei din anul agricol 2008-2009 şi care l-a amendat "în mod abuziv", după cum susţine omul de afaceri, cu aproximativ 12 milioane de euro.  
 
Porumboiu este executat silit de aproape patru luni de către Fisc pentru o datorie de 3 milioane de euro. Suma este parte a amenzii de 12 milioane de euro pentru că nu a înregistrat, "dintr-o eroare", în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor - SNIIA - decesul a 106 bovine aferente anilor 2012-2013 şi începutul lui 2014, însă a primit sprijin financiar pentru acestea. Amenda de aproape 12 milioane de euro include reducerile retroactive a plăţilor pentru 2012 şi 2013, cu obligaţia de a returna suma totală de aproape 12,6 milioane de lei, anularea integrală a plăţii pentru 2014, în sumă de 18,9 milioane de lei, şi posibilitatea excluderii de la schema de sprijin pentru suprafaţa agricolă pentru acest an. Anul trecut, Comcereal a încasat aproximativ 531.000 de lei, subvenţie pentru 463 de vaci, inclusiv pentru cele moarte, dar nu a luat niciun leu pentru cele 27.400 de hectare pe care compania le exploatează.

"La data de 01.04.2015 v-am înaintat un memoriu, prin care va solicităm sprijinul pentru restabilirea situaţiei legale privind tratarea unui caz de neconformitate, identificat la nivelul Comcereal SA Vaslui – fermă de vaci de lapte Târzii în urmă căreia am fost sancţionaţi în mod incredibil cu suma de 12 milioane de euro. Este un caz unic în Uniunea Europeană iar abuzul este unul pe măsură. (...). Din păcate, pe dată de 4.05.2015, primim de la APIA central, semnată de directorul general Puţintei, o adresă prin care ne comunică faptul că memoriul trimis către dumneavoastră a fost direcţionat către APIA. Atât şi nimic mai mult. Cu alte cuvinte, orice memoriu am face, chiar şi către dumneavoastră, ei tot ce vor fac ! Faptul că acum suntem în instanţa şi cu acest proces nu face altceva decât că societatea să fie prejudiciată cu sume imense, care de fapt îi aparţin dar tot de fapt, prin decizia abuzivă luată, îiîmpiedică bună funcţionare. (...) Rog să reţineţi, aşa cum v-am explicat şi în memoriul înaintat, că prin respectivă eroare umană, nu s-a încercat fraudarea şi nu s-a fraudat nici măcar un singur leu din fondul naţional sau un singur euro din fondurile europene ", se menţíonează în scrisoare.

Până în 2013, compania lui Porumboiu a scos profit, însă amenda de 12 milioane anihilează practic toate câştigurile obţinute în cei şase ani scurşi până atunci. În 2014, pentru prima oară, Comcereal, cea mai mare companie din grupul Racova, controlat de omul de afaceri vasluian, a pierdut 36 milioane de lei din operaţiunile agricole. Acest minus este de trei ori mai mare decât suma profitului net cumulat în intervalul 2008-2013.

În privinţa Agrocomplex Bârlad, este vorba de solicitarea unor despăgubiri. "În anul agricol 2008 – 2009, în baza legii 381/2002, Agrocomplex Bârlad a înaintat documentaţia legală pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamitate naturală. Au fost depuse toate documentele dar ministerul a blocat pur şi simplu procedura stabilită de lege, împrejurare faţă de care am acţionat ministerul în judecată. Prin sentinţa civilă nr. 1249 din 21.02.2011, promovată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal, rămasă definitivă şi irevocabilă prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Contencios administrativ şi fiscal nr. 2862 / 07.06.2012, s-a admis în parte cererea noastră de chemare în judecată. Nu pot crede că două hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pot să nu fie respectate de Guvern şi de Ministerul Agriculturii. Dacă nici hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile nu se respectă, chiar orice comentariu este de prisos. Din dată de 7.06.2012, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a promovat hotărârea nr. 2862, am asistat doar la amânări şi tergiversări. Într-un final, prin Decizia civilă nr. 2630 / 24.06.2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile declarate de Guvernul României şi Ministerul Agriculturii. După rămânerea definitivă a sentinţei civile nr. 3928 din 10.12.2013, am solicitat Guvernului României să pună în executare această hotărâre, lucru care nu s-a întâmplat", a scris Adrian Porumboiu în scrisoarea adresată premierului.