ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un document realizat la comanda Guvernului și prezentat de profit.ro arată performanțele agriculturii autohtone la nivelul Uniunii. Rezultatele, care surprind prin ponderile mari în anumite sectoare, sunt încurajatoare din perspectiva promulgării legii care obligă marile lanțuri de magazine să vândă 51% din mărfuri din producția internă.

Studiul urmărește comparativ producțiile agricole din 27 de state europene din UE în intervalul 2007-2015 (fără Croația, care a intrat în 2013). "Conform acestei analize, rezultă că la producția de cereale, România se remarcă atât la cea de grâu, unde ocupă tot locul al 7-lea în UE, cu o producție totală medie în perioada amintită de 6,27 milioane de tone, dar și la cea de porumb, în cazul căreia ocupă locul al 2-lea, cu aproape 8,7 milioane tone că producție totală medie.
 
România ocupă totodată locul al doilea la producția de floarea-soarelui, cu o producție totală medie în aceeași perioada, de aproape 1,5 milioane tone. Același loc al doilea în UE îl reprezintă producția de soia, cu 148.000 tone. Este ocupat și locul al 9-lea la producția de leguminoase pentru boabe, cu 63.000 tone, dar și locul al 6-lea la răpită, cu o producție medie totală de 678.000 tone, de la dată aderării.

În același interval, România se situează pe locul al 9-lea, cu aproape 5,7 milioane de capete, la populația de suine și pe locul al 4-lea, cu 8,8 milioane de capete, în cazul ovinelor. Avem locul al 8-lea la producția de lapte de oaie, cu o producție medie colectată de aproape 15.500 tone. La cantitatea de lapte de capra colectată, România se situează pe locul al 11-lea, cu circa 5.500 tone, în timp ce la producția totală de lapte țara noastră ocupă locul al 18-lea, cu o medie care se apropie de 1 milion de tone”.