ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, alocarea unui ajutor de stat în sumă de 105,119 milioane de lei în 2016 pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului - SA Petroșani, se arată într-un comunicat al Executivului.

Din suma totală, se acordă 52,5 milioane lei pentru produsul huilă  energetică  livrat de unitățile  intrate în  proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producției curente. Diferența, respectiv 52,5 milioane lei, este alocată pentru acoperirea costurilor excepționale, respectiv: 33,899 milioane de lei pentru lucrări de închidere a minelor, 9,329 milioane de lei pentru plăți compensatorii, 9,333 milioane de lei destinate facilităților acordate pensionarilor.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Comunicatul menționează faptul că, în urma analizei situației tehnico-economice din Compania Națională a Huilei S.A. Petroșani, s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroșeni și Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018, fiind întocmite Planul de închidere și documentația de finanțare a costurilor de închidere.

Pe această cale, Ministerului Energiei va monitoriza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât prețul cărbunelui livrat de unitățile producătoare, care beneficiază de ajutor, să nu fie mai mic decât prețul cărbunelui de calitate similară provenit din terțe state.