Deși legea off-shore a fost adoptată, ecourile dezbaterilor din jurul acestui act normativ continuă. Analistul economic Dumitru Chisăliță a criticat dur prevederea ca titularii acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore să aibă 25% români între angajați. Chisăliță spune că o astfel de prevedere este rușinoasă.

„După 162 de ani de pagini de istorie a petrolului și 110 ani de istorie a gazelor naturale: România este țara cu cea mai veche industrie de petrol din lume; pe teritoriul actual al României s-a dezvoltat a treia piață de gaze din lume; în România s-a construit prima conduct[ de transport gaze din Europa, prima sondă oblică din Europa, prima stație de comprimare gaze naturale din Europa, prima stație de reglare măsurare gaze naturale din Europa, a realizat primul export de gaze din Europa, a amenajat primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale, a montat în premieră Europeană o stație de turbocompresoare pe conducte de transport etc. Parlamentul României adoptă o lege în care solicită că doar 25% din angajații să fie cetățeni români, neridicandu-ne nici măcar la pretențiile unor țări de pe continentul african”, susține Chisăliță.

După săptămâni de dezbateri, amendamente și retrageri, legea off-shore a fost adoptată  în plenul Camerei Deputaților și merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Legea care reglementează condițiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră a fost susținut de toate partidele, cu excepția celor de la USR. Pe ultima sută de metri, PSD a acceptat un amendament al celor de la PNL, ALDE și UDMR, prin care investitorilor din Marea Neagră li se garantează că taxele nu vor fi schimbate pe parcursul derulării contractelor. Una dintre condițiile de bază puse de companiile din domeniu a fost stabilitatea fiscală pe tot parcursul unui eventual contract cu statul român. Cu alte cuvinte, taxele și redevențele, indiferent de condițiile din piață.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews