ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imaginea surprinde apusul la cetatea Enisala, o zonă absolut specială din toate punctele de vedere: istoric, geografic, cultural.
 
Fotografia a fost realizată de Cezar Machidon, un tânar fotograf profesionist de nunţi şi peisaje, absolvent al facultăţii de Jurnalism şi Şcoala de Artă din Bucureşti, secţia Artă Fotografică.

Cetatea Enisala a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost inclusă în sistemul defensiv al Ţării Româneşti, fiind transformată mai târziu în garnizoană a Imperiului Otoman.

Abandonată de către turci, cetatea s-a ruinat în următoarele secole, dar este singura cetate medievală care a supravieţuit confruntărilor armate ruso-turce desfăşurate pe teritoriul Dobrogei.

Cetatea este situată în vecinatatea satului Enisala, pe un deal ce domină peisajul, la intersecţia unor importante drumuri de apă şi de uscat, fiind construită pe cel mai înalt promontoriu situat între lacurile Babadag şi Razim.
 
Denumirea cetăţii provine de la turcescul "yeni” (nou), respectiv regionalismul dobrogean "sale” (aşezare, sat), adică aşezare nouă. Se pare că turcii au preluat această denumire de la unitatea administrativă de lângă cetate, căreia i se spunea Vicus Novus (Satul Nou), apoi Novoe Selo. În acelaşi timp, cetatea este cunoscută şi sub denumirile Heraclia sau Heracleea.