ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Una din principalele modificări la legea asigurării auto care va fi dezbătută în Parlament o reprezintă încheierea poliței pe o perioadă de doar o lună. În plus, despăgubirile pentru vătămări corporale se vor acorda în funcție de un punctaj traumatic. De exemplu, o persoană care și-a rupt un picior într-un accident va putea fi despăgubită cu aproximativ 2.500 de lei, anunță Digi 24.

Noul proiect de lege prevede că polița RCA va putea fi cumpărată pentru o lună, două sau mai multe și nu doar pentru șase luni și un an așa cum este în prezent. În plus, plata poliței se va face și în rate, iar contractul de asigurare va putea fi suspendat dacă mașina nu este folosită.

Spre exemplu, între firmele de asigurări poate funcționa compensarea directă. Adică dacă asiguratorul șoferului vinovat nu plătește, dauna o achită celălălt asigurator. Aici apare o problemă spun brokerii: șoferii vor fi tentați să-și recupereze banii de reparație doar de la firmele de încredere. Acestea ar putea fi sufocate de cereri de despăgubire, în avantajul celor rău-platnice.

„Societățile de asigurare în momentul de față nu sunt pregătite pentru acest sistem. Dacă una dintre societăți o să constate că numai ea plătește și alta nu o să spună stați puțin, păi numai eu plătesc toate daunele de la toți? Am ieșit din business!”, a spus Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Brokerilor în Asigurări.

Pe de altă parte, transportatorii se plâng că din cele 12 solicitări ale lor, doar 3 au fost introduse în proiectul de lege. Cea mai importantă era ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să controleze modul în care firmele de asigurări justifică scumpirea polițelor de asigurare.

„Acest calcul să poată fi făcut pe baza unor elemente concrete, ușor de probat. În ultimele 12 luni s-a ajuns la o creștere în tarife, pe activitatea de transport, de 72% pe medie, ceea ce este enorm”, a spus Constantin Isac, vicepreședintele Uniunii Transportatorilor din România.

O altă propunere în lege este ca atunci când mașina a suferit avarii minore, proprietarul să-și repare mașina singur, fără a mai apela la firma de asigurări, tocmai pentru a nu pierde punctajul bonus-malus. Adica pentru a nu vi se scumpi polița RCA în anul următor.

Despăgubirile pentru vătămările corporale vor fi și ele limitate. Se va folosi o grilă pe baza punctelor traumatice. Un punct reprezintă aproximativ 2500 de lei, adică două salarii minime pe economie. Astfel, despăgubirea maximă va fi pentru victima aflată în stare vegetativă și nu va depăși 500.000 de lei.