ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezervele dovedite de gaze naturale ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiții pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat  Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră.

"Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România doar pentru o perioadă limitată, respectiv 12 ani la țiței și 9 ani la gaze naturale", a dspus președintele ROPEPCA, la o conferință pe teme energetice, conform News.ro.

"Gazprom produce o cantitate egală cu întreaga producție a României de țiței și gaze în maximum zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi ținute sub control", a mai spus Stratan

Costul de producție în România este între 16 și 18 dolari pe baril la țiței, iar prețul final nu poate fi scăzut, spun specialiștii.

"Dacă va continua presiunea prețului țițeiului, veți vedea foarte multe zăcăminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce să mai facă cu ele", a afirmat Stratan.