ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii 10 ani, firmele românești au făcut profituri cu 30% mai mari decât firmele străine prezente la noi în țară. Nu întotdeauna a fost vorba despre o performanță mai slabă a societăților patronate de străini, spun economiștii.

Explicația e că acestea au exportat masiv profiturile făcute în țara noastră, către companiile-mamă, iar la noi au marcat pierderi. Cei care au vrut să scoată cât mai mult profit și-au trimis banii în paradisuri fiscale.

Deși iau mai puțini bani de la bănci, firmele patronate de români par să iasă câștigătoare în lupta cu cele deținute de străini în ceea ce privește profitul, arată datele analizate de BNR.

„Când ne uităm la cine face profituri și pierderi, în țară, pe ultimii 10 ani, firmele românești, neaoșe, fac profituri cu vreo 30% mai mari decât celelalte,” spune Florin Neagu, director în cadrul BNR. Pierderile pe hârtie pot fi însă profituri în realitate.

„Între 2008 și 2014, profitul reinvestit a fost negativ, deci practic acela a fost într-adevăr profit făcut în România și scos din țară,” explică Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Datele BNR arată că, în 2011, s-au scos din țară cei mai mulți bani: peste 2 miliarde de euro. Asta în vreme ce, înainte de criză, firmele patronate de străini investiseră profituri de aproape 10 miliarde de euro. Abia începând din 2015 profitul făcut în România a fost reinvestit aici.

Specialiștii în fiscalitate explică și cum pot pleca banii făcuți în România peste granițe: cea mai folosită tactică e cea în care subsidiara din România cumpără, la suprapreț, servicii sau produse de la firma-mamă din străinătate.

„Societatea din România primește facturi de achiziții cu sume foarte mari, aproape chiar de prețul de revânzare, astfel încât pe teritoriul României fie se realizează o pierdere, fie un profit minuscul, nesemnificativ. Profiturile ajung în locurile de rezidență ale societăților mamă sau în așa-zisele paradisuri fiscale,” precizează Adrian Bența, specialist fiscal.

În plin scandal al Dosarelor Panama, comisarul european Pierre Moscovici propune schimbarea modului în care sunt taxate firmele care își trimit profiturile peste hotare.

„Este vital ca o companie multinațională să-și plătească impozitele acolo unde face profit, acolo unde face bani. E nevoie de o taxare a capitalului care iese către țara care are impozite foarte mici,” spune Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri europene, citat de digi24.ro.

Probleme sunt și la nivel de control. Un raport al Curții de Conturi asupra activității ANAF în perioada 2012-2014 semnalează deficiențe în modul în care inspectorii antifraudă au verificat tranzacțiile marilor companii.