BANII făcuți în țara noastră, trimiși peste hotare. Cum își EXPORTĂ transnaționalele profiturile din România

În ultimii 10 ani, firmele românești au făcut profituri cu 30% mai mari decât firmele străine prezente la noi în țară. Nu întotdeauna a fost vorba despre o performanță mai slabă a societăților patronate de străini, spun economiștii.
Explicația e că acestea au exportat masiv profiturile făcute în țara noastră, către companiile-mamă, iar la noi au marcat pierderi. Cei care au vrut să scoată cât mai mult profit și-au trimis banii în paradisuri fiscale.
Deși iau mai puțini bani de la bănci, firmele patronate de români par să iasă câștigătoare în lupta cu cele deținute de străini în ceea ce privește profitul, arată datele analizate de BNR.
„Când ne uităm la cine face profituri și pierderi, în țară, pe ultimii 10 ani, firmele românești, neaoșe, fac profituri cu vreo 30% mai mari decât celelalte,” spune Florin Neagu, director în cadrul BNR. Pierderile pe hârtie pot fi însă profituri în realitate.
„Între 2008 și 2014, profitul reinvestit a fost negativ, deci practic acela a fost într-adevăr profit făcut în România și scos din țară,” explică Liviu Voinea, viceguvernator BNR.
Datele BNR arată că, în 2011, s-au scos din țară cei mai mulți bani: peste 2 miliarde de euro. Asta în vreme ce, înainte de criză, firmele patronate de străini investiseră profituri de aproape 10 miliarde de euro. Abia începând din 2015 profitul făcut în România a fost reinvestit aici.
Specialiștii în fiscalitate explică și cum pot pleca banii făcuți în România peste granițe: cea mai folosită tactică e cea în care subsidiara din România cumpără, la suprapreț, servicii sau produse de la firma-mamă din străinătate.
„Societatea din România primește facturi de achiziții cu sume foarte mari, aproape chiar de prețul de revânzare, astfel încât pe teritoriul României fie se realizează o pierdere, fie un profit minuscul, nesemnificativ. Profiturile ajung în locurile de rezidență ale societăților mamă sau în așa-zisele paradisuri fiscale,” precizează Adrian Bența, specialist fiscal.
În plin scandal al Dosarelor Panama, comisarul european Pierre Moscovici propune schimbarea modului în care sunt taxate firmele care își trimit profiturile peste hotare.
„Este vital ca o companie multinațională să-și plătească impozitele acolo unde face profit, acolo unde face bani. E nevoie de o taxare a capitalului care iese către țara care are impozite foarte mici,” spune Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri europene, citat de digi24.ro.
Probleme sunt și la nivel de control. Un raport al Curții de Conturi asupra activității ANAF în perioada 2012-2014 semnalează deficiențe în modul în care inspectorii antifraudă au verificat tranzacțiile marilor companii.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nicușor Dan a semnat pentru defrișarea unui parc din inima Capitalei. Au fost răpuși de drujbe zeci de copaci

Teren intravilan de 3500 de metri aproape de malul lacului Buftea, în satul Mănăstirea, comuna Crevedia, la preț de apartament - Un loc ideal de mutat la casă pentru tine sau pentru mai mulți prieteni cât și o oportunitate de afaceri. VÂNZARE DIRECTĂ

Care sancțiuni? Rubla rusească a ajuns cea mai performantă monedă din lume, depășind dolarul, coroana suedeză, francul elvețian și aurul
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Economie
Persoane: Pierre Moscovici
Locații: România
Subiecte: Dictatura corporaţiilor Panama Papers
Organizații: ANAF Banca Naţională a României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)