ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermele de cafea din Chipas, Mexic se confruntă cu problemele ridicate de schimbările climei. Plouă mai mult decât în trecut și asta face ca planta de cafea să producă mai puțin.

Dacă în trecut fermierii se bucurau de o clima stabilă, acum temperaturile variază foarte mult. Fie sunt temperaturi extrem de scăzute ce opresc creșterea plantei, fie temperaturi foarte ridicate, ce determină uscarea plantei. Pe lângă asta, fermierii mai au de a face cu uragane sau alunecări de pământ. 

Fermierii din America de Sud, Asia sau Africa sunt martori ai diminuării producției de cafea din cauza secetei sau inundațiilor.

Toate acestea îl fac pe David Robson de la BBC, citat de businessmagazin.ro, să se întrebe dacă nu cumva acesta este finalul celei mai consumate băuturi de pe planetă.

Efectele se vor vedea și în cafenelele din lumea întreagă. În prezent se consumă două miliarde de căni de cafea pe zi pe tot globul.  În curând, dacă lucrurile continuă așa, cererea va fi mai mare decât oferta.

Recoltele de cafea din America de Sud au scăzut cu 20% în 2013. Și recoltele din Tanzania au scăzut de la 500 de kg de cafea pe hectar la 300 de kg.  Christian Bunn de la Universitatea Humboldt din Berlin estimează că terenurile potrivite pentru plantarea cafelei de tip arabica ar putea scădea cu până la 50% până în anul 2050.

În prezent se lucrează la producerea unei game de cafea care combină elemente din Arabica si Robusta, ce ar putea rezista în condițiile actuale. "Se lucrează la asta, însă nu știm exact când noile tulpini vor fi disponibile", a spus Ainhoa Magrach de la Institutul  ETH Zurich.