ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Blocul Național Sindical acuză Ministerul Finanțelor că desconsideră forța de muncă din România, propunând transferarea responsabilității finanțării sistemului de securitate socială de la angajator la angajat.
 
Dacă se va continua pe aceeași linie, BNS prevede un viitor sumbru pentru România, care ar putea ajunge un soi de Vest Sălbatic. În nici o țară din Europa finanțarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat.
 
"Propunerea de act normativ dat publicității pe surse pe 7 septembrie, despre care Dna. Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice, afirma că are ca obiectiv simplificarea birocrației și stimularea investițiilor, vizează „revoluționarea modului de finanțare a sistemului de securitate socială” din România.

Într-un dispreț total față de cadrul legislativ general, altul decât cel fiscal, și fără nici un fel de fundamentare și evaluare de impact, Ministerul Finanțelor Publice propune transferul aproape în totalitate a responsabilității finanțării sistemului de securitate socială de la angajator la angajat.

După o flexibilizare excesivă a relațiilor de muncă operată de Guvernul Boc, măsură ce a condus la o reducere semnificativă a protecției salariaților, aceasta este o nouă dovadă de desconsiderare a forței de muncă din România.

Dacă se va continua această tendință România va ajunge o zonă de tip „Vest Sălbatic”, în condițiile în care la nivel European se consideră că e timpul să fie readuse în discuție și reîntărite drepturile sociale ale lucrătorilor și dialogul social.", spun reprezentanții BNS.

În nici o țară din Europa finanțarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat, pentru că vorbim de solidaritate și de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat și angajator.

O astfel de schimbare bruscă, chiar dacă ea ar putea fi făcută fără a afecta în acest moment povara fiscală a angajatorului sau angajatului, va avea cu siguranță impact asupra ocupării. Acesta este și motivul pentru care statele europene nu au pe agendă o astfel de schimbare. 

"Declarația conform căreia puterea de cumpărare a salariilor nu va avea de suferit în urma acestor modificări este una complet gratuită, izvorâtă din dezinteres pentru analiza situației actuale și contextului în care se aplică această prevedere și cu același dezinteres pentru consecințe.

Probabil Ministerul Finanțelor Publice nu știe că în anul de grație 2016 nu poți impune angajatorilor privați să majoreze toate salariile în plată cu un procent sau o sumă anume, pur și simplu pentru că Guvernul nu e parte a acestor contracte de muncă. Intervenția statului în acest sens poate viza doar aspecte ce țin de standarde minim legal obligatorii de protecție a salariaților", sunt de părere specialiștii de la Departamentul Economic al sindicatului.(...)

Măsura de compensare propusă de minister se adresează contractelor de muncă în vigoare, nu și celor noi, ori cu o astfel de dinamică a contractelor mai puțin de jumătate din salariați nu vor fi acoperiți de mecanismul de compensare prevăzut de minister.(...)
 
"Dar cui îi mai pasă în România de azi de salariați? Cu siguranță acestui Minister al Finanțelor NU!

Dacă simplificarea birocrației înseamnă modificarea a 5 milioane de contracte individuale de muncă și refacerea tutoror situațiilor de plată a salariilor, atunci revoluționăm în mod paradoxal inclusiv ideea de debirocratizare.

În acest context și privind situația optimist, sperăm că această inițiativă a fost doar una menită să atragă atenția publicului de la intenția manifestă a ministerului de a ”albi” averile ilicite sau care nu pot fi justificate, și că nu se va merge până la capăt, confirmând încă o dată faptul că guvernanții valorizează poporul doar în perioadele electorale, în rest nefiind preocupați de cei care îi aleg de fiecare dată cu speranța că – în sfârșit -  cineva se va gândi și la bine lor!", susține BNS.