ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gigantul american Bell Helicopter a semnat o înțelegere cu IAR Ghimbav pentru a discuta despre o potențială colaborare. Americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Brașov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat.

Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deținute de Forțele Aeriene Române.

Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani și armata pakistaneză și costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.

Bell Helicopter, parte a companiei Textron, anunță într-un comunicat că a semnat un memorandum de înțelegere cu IAR Ghimbav Brașov pentru „a explora posibilitățile de cooperare”.

Compania de la Brașov, subliniază comunicatul Bell Helicopter, „este bine poziționată să asigure suportul pentru elicopterul de atac AH-1Z Viper, în cazul în care ar fi achiziționat de guvernul român”.


Practic, comunicatul companiei americane sugerează că Guvernul român ar putea să ia în calcul o ofertă de achiziții de elicoptere din partea Bell Helicopters: „Potențialul pentru AH-1Z Viper în România este incitant, iar AH-1Z ar trebui să fie un candidat foarte puternic în întâmpinarea nevoii pe care o are guvernul român pentru o platformă de apărare și securitate avansată și de încredere”, se arată în comunicat.

În context, Bell Helicopter amintește că România și-a luat angajamentul să respecte standardele NATO și să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apărare.

AH-1Z Viper este cel mai avansat elicopter de atac antitanc. Poate transporta cea mai largă gamă de arme de precizie și este dotat cu cei mai avansați senzori. Are o rază de acțiune de peste 240 de kilometri, poate transporta 16 rachete de timp Hellfire, două rachete aer-aer AIM-9 și 650 de muniții de 20mm.

Nu este pentru prima dată când Bell Helicopter curtează guvernul român. Americanii de la Bell Helicopter au purtat deja discuții în acest sens cu oficiali din Guvernul României încă din mai 2016.
Și francezii au interese la Ghimbav

Președintele francez Francois Hollande a inaugurat în septembrie noua fabrică de elicoptere Airbus din Ghimbav, care este importantă atât pentru industria aeronautică din România, cât și pentru cea din Franța. Concurența cu elicopterele ieftine din Rusia i-a împins pe cei de la Airbus să își construiască fabrica în România, unde vor avea costuri mai mici decât într-o fabrică din Occident. Iar multe componente nici nu vor fi importate, ci vor fi cumpărate de la fabrica vecină, IAR Ghimbav. Pentru IAR, care colaborează de peste 40 de ani cu francezii, noua fabrică de elicoptere ar urma să îi asigure contracte pentru o perioadă lungă de acum încolo. Dar, la rândul lor, cei de la Airbus așteaptă contracte din partea României. Vor să vândă României 10 elicoptere noi produse la Ghimbav. Însă România ar cam vrea să le modernizeze pe cele pe care deja le are la dispoziție.