ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul CEDAM, fără de care firmele de asigurare din România nu pot emite polițe RCA, a trecut printr-un blocaj fără precedent. 

Soft-ul a returnat erori timp de peste 24 de ore și a pus brokerii în imposibilitatea de a-și desfășura afacerile. Problemele au fost generate, potrivit profit.ro, de un număr neobișnuit de interogări de la societățile Euroins și City Insurance. Pe de altă parte, unii brokeri au crezut că problemele vin chiar de la ASF, care ar folosi intens baza de date pentru a calcula tariful de referință solicitat de Guvern. CEDAM este sistemul pentru care firmele de asigurare au cotizat nu mai puțin de 55 de milioane de euro

Specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară au luat în calcul inclusiv infestarea sistemelor interne ale City Insurance și Euroins.

"Ieri nu a funcționat toată ziua, nici astăzi nu funcționează normal. Brokerii pot emite polițe doar pentru bonus zero (B0). Dacă respectivul client are malus, atunci asigurătorul va solicita ulterior acestuia să achite diferența. Dacă are bonus mai mare decât B0, clientul poate primi banii în plus doar dacă face cerere. De multe ori, însă, se întâmplă ca această diferență să fie asumată de broker. Ieri i-am amânat pe oameni pentru azi pentru a beneficia de reducere, sunt probleme și la înmatriculări, care nu înregistrează mașina dacă nu are RCA. Am făcut o scrisoare la ASF pentru a-i informa despre probleme bazei de date", spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).