ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capitalul Occidental este singurul impediment în calea expansiunii naționaliștilor din Est, scrie Leonid Berșidski, într-un articol din Bloomberg, confirmând practic, ceea ce adepții suveranității statelor naționale afirmă de ani de zile.

Acesta notează că Republica Cehă este următoarea țară care se pregătește să instaleze un guvern „populist, anti-imigrație și eurosceptic”, alăturându-se grupului format din Polonia, Ungaria și Slovacia.

„Într-adevăr, investițiile străine joacă un rol așa de important în economiile acestor țări, încât politicienii naționaliști își prezintă statele ca pe niște colonii sălbatice, mai degrabă decât parteneri într-un proiect internațional major. Într-un studiu recent, Filip Novokmet, Thomas Piketty și Gabriel Zucman numesc fără perdea națiunile din Est drept 'țări cu proprietari străini' ”, scrie Berșidski.

„Proprietarii tind să fie din țări membre ale Uniunii Europene (în special din Germania). Din acest punct de vedere, situația nu diferă prea mult de cea a regiunilor de periferie deținute de zone centrale, într-un stat federal", afirmau ei. Din punctul de vedere al lui Piketty și al colaboratorilor săi, situația este problematică, deoarece distorsionează formulele de măsurare a inegalității; cea mai mare parte a avuției și veniturilor unui astfel de stat sunt sub controlul unor acționari străini care nu fac parte din cei mai bogați oameni de afaceri locali, astfel că națiunea respectivă pare a fi mai egalitară decât este în realitate. În plus, există și implicații mai largi. În raport cu producția economică, națiunile est-europene au cei mai mari coeficienți negativi de investiții din UE, cu excepția Irlandei, Greciei, Republicii Cipru, Portugaliei și Spaniei, care au beneficiat de asistență financiară externă în timpul crizei financiare", notează agenția Bloomberg.

Poziția netă a investițiilor internaționale (net international investment position - NIIP) reprezintă diferența dintre activele financiare ale unei țări și datoria externă. Un coeficient NIIP pozitiv indică faptul că un stat este creditor, în timp ce o valoare negativă arată o națiune îndatorată.

Citând datele Eurostat din anul 2015, agenția Bloomberg prezintă situația națiunilor est-europene care au coeficienți negativi de investiții, numindu-le "țări proprietăți străine" - Cehia (-31,0%), România (-50,2%), Polonia (-61,1%), Ungaria (-64,1%), Slovacia (-69,6%).

Bloomberg prezintă și un grafic al nivelului capitalului străin din sistemul bancar. Aici, România este creditată cu 50,2% dintre bănci dominate de capital străin, în timp ce Polonia are 61,1%, Ungaria are 64,1%, iar Slovacia 69,6%.

Odată cu criza financiară, companiile locale au aflat că băncile străine au fost primele care au micșorat nivelul creditelor. În alte sectoare, masiva prezență străină ar însemna un șomaj uriaș dacă țara nu ar mai fi primitoare pentru venetici. În Polonia și Cehia, o treime din forța de muncă este angajată de străini.

Germania, Olanda și Franța sunt cei mai mari investitori în economiile Estului. Avantajele sunt clare: scăderea costurilor cu salariile, fără a muta producția prea departe de piețele tradițonale și fără a compromite măsurile protecționiste luate acasă.
 
„Guvernele populiste pot impune taxe speciale băncilor și supermarketurilor străine, așa cum a procedat Guvernul Viktor Orban și Guvernul Poloniei, și așa cum probabil va face Andrej Babis dacă va ajunge la putere, dar până la un punct; dacă merg prea departe, investitorii străini ar putea să plece, abandonând aceste economii relativ mici. Guvernele din Ungaria, Polonia și Cehia pot opune rezistență directivelor UE privind distribuirea refugiaților și pot avea poziții de sfidare când le sunt contestate eforturile. «Noi nu vom fi colonii», le-au transmis de mai multe ori liderilor UE premierul ungar, Viktor Orban, și Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ din Polonia. Însă aceste poziții nu vor schimba statutul națiunilor pe care le conduc de colonii economice ale Occidentului mai bogat, dacă nu cumva guvernele populiste nu vor începe să exproprieze companii străine - o evoluție de neconceput", subliniază editorialistul Bloomberg.

„Retorica de tip naționalist ar putea să prostească unii alegători să creadă că liderii lor sunt într-adevăr independenți. Însă opțiunile alternative ale politicienilor din Europa de Est sunt dure: fie se mulțumesc cu rebeliuni de fațadă, fie ridică miza, cu riscul pierderii investițiilor de care economiile lor sunt dependente. Nu prea au o alternativă reală. Europa de Est va ajunge la un moment dat să pledeze pentru aprofundarea integrării așa cum a pledat la început pentru aderarea la UE. Opinia mea este că la un moment dat nu va mai conta unde este sediul unei companii europene, deoarece o Europă unită va avea un buget comun, iar coeziunea economică va deveni inevitabilă. Poate că naționalismul are momentul lui, dar este prea târziu: țările est-europene au fost deschise prea mult timp investițiilor străine, astfel că au pierdut prea mult controlul asupra viitorului economic pentru a mai putea exercita control politic", concluzionează editorialistul Leonid Berșidski.