ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul reducerii încasărilor din TVA și a creșterii cheltuielilor de personal, bugetul general consolidat are o gaură de 780 milioane lei după primele cinci luni, pretext foarte bun pentru a strânge capital electoral din partea fostului Premier.

”7 miliarde de ron ( aprox 1,5 miliarde euro) în minus în primele 5 luni ale anului 2016 (deficit 780 milioane față de plus 6.3 miliarde anul trecut în 2015)! Adică 350 lei de la fiecare din cei 20 milioane de români ! Asta e prețul doar pe 5 luni plătit pentru că Dl Iohannis a vrut ” Guvernul Lui” ! Va dați seama când vine notă pentru tot anul 2016?!? Ghinion!” a comentat informația, pe Facebook, fostul premier Victor Ponta, acesta oferind și un link cu mai multe detalii.

Cine are curiozitatea să deschidă linkul oferit de Ponta din stiripesurse.ro găsește însă explicații ceva mai compexe care mai spală din rușinea Guvernului Cioloș, multe din cheltuielile suplimentare suportate în timpul guvernării sale ori din stimulentele fiscale legate de TVA fiind decise anterior.

Astfel, încasările din TVA au înregistrat o scădere de 7,9% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat în încasările din februarie, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015. Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% față de aceeași perioada a anului precedent fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a două parte a anului 2015, cheltuielile cu asistență socială s-au majorat față de aceeași perioada a anului precedent cu 7,6%, fiind influențate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și de dublarea alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.
 
De altfel, deficitul bugetului general consolidat (include bugetul de stat și bugetele sociale-al pensiilor publice și ajutorului de șomaj) este proiectat pentru 2,95% din PIB în 2016.