ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit proiectului de buget pe 2016, principalele servicii secrete,dar și Ministerul Apărării vor primi mai mulți bani.

Conform siteului economica.net, bugetul MAPN va crește cu 4 miliarde lei, bugetul MAI cu 2,8 miliarde lei, bugetul Educației cu 1,6 miliarde lei, iar Ministerul Fondurilor Europene va crește cu 1,4 miliarde lei.

Pentru SRI, guvernul propune un buget de 1,8 miliarde de lei, cu o creștere de aproape 20% mai mare față de anul precedent. De asemenea, bugetului Serviciului de Informații Externe va crește cu 6,5% față de anul trecut, ajungând la 272 de milioane lei.

Totuși, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va avea în 2016 un cu 37%  buget mai mic față de 2015, în cuantum de 274 de milioane lei.

De precizat, însă, că inițial bugetul pe anul 2015 prevedea pentru STS numai 262 milioane lei, dar i-a fost majorat prin rectificare bugetară până la 436 milioane lei. Serviciul de Protecție și Pază va avea un buget de 163 de milioane de lei, în scădere cu 3% față de 2015.

Bugetul pentru Transporturi  e mai mic decat cel executat in 2015 cu circa 7,6%, adica 11,9 miliarde lei, fata de 12,8 miliarde lei.

Principalele proiecte pe fonduri europene cuprinse in bugetul pe anul viitor sunt: autostrada Lugoj – Deva; autostrada Timisoara- Lugoj si a variantei de ocolire Timisoara, autostrada Orastie – Sibiu, autostrada Transilvania [n.r. Campia Turzii - Tg Mures], autostrada Pitesti-Sibiu, variantele de ocolire Targu Mures, Bacau, Carei, Craiova Sud, Targu Jiu, Caracal, Mihailești, Săcuieni).

Ministerul Muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice va fi și el văduvit de 3,5 miliarde lei, ajungând la 33,1 miliarde. În scădere este și Ministerul Mediului, cu 2 miliarde, dar și Ministerul Energiei cu 475 de de milioane. De asemenea, Ministerul pentru Societatea Informațională va primi cu 67 de milioane de lei mai puțin.