ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat marți că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) împotriva Romaniei, informează un comunicat de presă al companiei.

Canadienii afirmă că doresc ca proiectul de la Roşia Montană să se desfăşoare în continuare, dar în acelaşi timp au recurs şi la justiţie.

"Compania crede în continuare că este în interesul tuturor acționarilor în acest proiect, în special al statului român, dacă s-ar autoriza și dezvolta acest proiect iar Gabriel este în continuare dispus să discute cu Președintele României și Guvernul pentru a atinge acest obiectiv", declară președintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Proiectul Gabriel Resources prevede extragerea aurului de la Roşia Montană prin cianurare, procedeu care a ridicat şi ridică mari întrebări din punct de vedere ecologic.Compania Roşia Montană Gold Corporation a fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%.
 
Oponenţii proiectului afirmă că acesta prezintă prea puţine avantaje, economice, în raport cu pericolele la care este supusă zona şi acuză coruperea unor oficiali ai statului pentru favorizarea firmei canadiene.