ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Riscograma.ro inventariază aproape treizeci de cazuri în care banii deponenților au dispărut fără urmă furați de funcționari puși pe căpătuială, vile ridicate peste noapte ori "doar” pe jocuri de noroc. 

"La o căutare sumară pe google, fiecare filtru nou, cu câte un nume de banca sau oraș pus la întâmplare, ridică alte cazuri în topul rezultatelor, astfel că în realitate numărul total de cazuri este posibil să atingă ordinul sutelor. În plus, multe publicații aleg să fie „responsabile” și să nu publice numele băncilor. Acolo unde numele băncii nu apare în text, l-am cules din dosarele făcute publice de portalele instanțelor de judecată pe baza numelor făptașilor. Alte cazuri au rămas complet anonimizate pentru posteritate-doar „o banca comercială” și niște inițiale” spune Lucian Davidescu, autorul blogului riscograma.ro.

Cum se rezolva lucurile? "Cei care au înfundat pușcăria sunt doar cei mai lacomi sau mai ghinioniști. Altfel, atunci când păgubitul se prinde, lucrurile se rezolva fie prin scuza "a fost o eroare” iar banii reapar miraculos în cont, fie lucrurile se opresc la șeful sucursalei, de multe ori complice cu hoții, care mușamalizează cazul și dă doar câteva sancțiuni administrative ca să limiteze scandalul .

„Am dat afară un sfert dintre șefele de agenție într-un singur an”, povestește un responsabil de la una dintre băncile foarte mici… „atât am reușit să prindem”. Sursa Riscograma detaliază apoi profilul păgubitului: sunt fie bătrâni, care vin singuri la bancă (dacă n-au moștenitori interesați contul dispare în neant); fie persoane cu bani foarte mulți, care nu observă cum se duc alte câteva sute de euro lună de lună. „E sport național!”