ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un comunicat de presă transmis bursei compania a anunțat descoperirea a noi resurse de gaze care cumulează între 150-170 milioane barili echivalent petrol. Cât înseamnă asta din producția anuală a Romgaz?

"Descoperirea este situată în sectorul nord estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 și 5000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei. Testele de producție finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4000 m. Rezultatele obținute în urmă testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm și 9 mm prefigurează producții zilnice între 1400 și 2200 barili echivalent petrol (bep)/ sondă” se arată în comunicatul de presă.

Pentru a vedea ce înseamnă asta a trebuit să mergem la rapoartele anuale ale companiei. Din cel pe 2015 aflăm că Romgaz a mai făcut o descoperire anul trecut, materializată prin sondele de la Frasin și Criș, care reprezentau o producție zilnică de 2600 bep, echivalentul a 3% din producția zilnică a companiei după cum se subliniază în raport. Prin extrapolare, ajungem la concluzia că noul zăcămant asigură aproximativ 5% din producția zilnică a Romgaz, o descoperire importantă dar nu spectaculoasă.