ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angajații din sănătate, asistență socială și învățământ au avut parte în ultimele 12 luni de cele mai mari majorări ale câștigurilor salariale, de peste 25%.
 
Cu toate acestea, nemulțumirile lor legate de nivelul lefurilor persistă. La polul opus, scăderi ale salariilor au avut de suportat minerii și petroliștii.

Câștigul salarial mediu net a crescut în septembrie cu 18 lei față de luna precedentă și cu 261 de lei, respectiv 14,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 2.094 de lei (465 de euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În termeni reali, ținând cont de rata inflației – care are o valoare negativă, câștigurile salariale s-au majorat cu 14,9% în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016, ritmul fiind ușor sub nivelul-record de după 2008, de 15,1%, atins în luna iunie.

„Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite, pentru «Ziua petrolistului»), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)", se arată într-un comunicat al INS.

Profesorii și personalul medical, în top

Cele mai mari creșteri ale câștigurilor salariale s-au înregistrat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016 în sănătate și asistență socială, cu un avans de peste 30% al lefurilor, până la o medie de 2.076 de lei. De asemenea, în învățâmânt, câștigurile salariale s-au majorat cu 26%, până la 2.081 de lei. Atât angajații din învățământ, cât și cei din sănătate au beneficiat în ultimul an de mai multe majorări salariale.

De altfel, numai în luna septembrie, față de august, câștigurile salariale ale celor din învățământ au crescut cu 8%, arată datele Institutului Național de Statistică. „În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+8,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice și aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice. Ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat și în administrație publică (+0,8%), respectiv sănătate și asistență socială (+0,3%)", precizează INS.

Pe locul al treilea în topul celor mai mari creșteri salariale din ultimul an se situează angajații din domeniul tranzacțiilor imobiliare, dovada faptului că piața nu numai că s-a dezamorțit, dar a înregistrat un ritm accelerat. Cei care activează în tranzacții imobiliare s-au bucurat de creșteri salariale de aproape 24%, până la 1.926 de lei. În IT, un domeniu care se înscrie în rândul celor mai bine plătite din România, câștigurile salariale au urcat cu 23% în intervalul menționat, până la 5.547 de lei.

La polul opus, cu scăderi ale salariului nominal mediu pe ramură, se regăsesc trei domenii: minerit (5,41%, de la 2.663 de lei în septembrie 2015 la 2.519 lei în septembrie 2016), extracția de petrol și gaze (2,68%, de la 5.895 de lei la 5.737 de lei) și extracția minereurilor metalifere (1,66%, de la 2.289 de lei în septembrie 2015 la 2.251 de lei în septembrie 2016).

Cele mai mari salarii

Deși angajații din extracția petrolului brut și a gazelor naturale au înregistrat în ultimul an reduceri ale câștigurilor salariale, ei continuă să fie cel mai bine remunerați dintre toate ramurile economiei, cu un nivel mediu de 5.737 de lei (1.275 de euro). Pe locul al doilea în rândul celor mai bine plătiți angajați din România se numără IT-iștii, care s-au și bucurat de creșteri însemnate ale veniturilor, iar pe locul al treilea – angajații din cocserii și din prelucrarea țițeiului, cu un salariu mediu net de 4.932 de lei.

Cele mai mici salarii

La polul opus, cu cele mai mici câștiguri salariale medii nete în luna septembrie, se situează angajații din industria ospitalității – hoteluri și restaurante (1.265 de lei), cei care se ocupă de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.366 de lei) și prelucrarea lemnului (1.418 lei).