ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Mihai Tudose a prezentat programul de guvernare și măsura care a stârnit cele mai mari discuții este eliminarea impozitului pe profit și înlocuirea lui cu impozitul pe cifra de afaceri a firmelor. 

Pentru a afla ce înseamnă această măsură am apelat la jurnalistul economic Cristian Dogaru (Bursa).

„Impozitarea pe cifra de afaceri urmărește să corecteze un dezechilibru. Companiile străine, care realizează cumulat o cifră de afaceri apropiată de cele ale companiilor românesti, plătesc un impozit pe profit de trei ori mai mic. Asta deoarece folosesc orice pârghie fiscală legală pentru a-și diminua obligațiile. De la înregistrarea în paradisuri fiscale unde impozitul pe profit e aproape zero (16% in România), până la practicarea agresivă a politicii prețurilor de transfer.

In acest din urma caz, firma din România cumpără la suprapreț produse și servicii pentru a-și diminua profitul impozabil. In acest moment există deja un impozit pe cifra de afaceri, cel aplicat microintreprinderilor. Dacă s-ar generaliza impozitul de 1% ,încasările statului ar fi ușor sub cele înregistrate acum din impozitul pe profit, dar la un impozit de 2% pe cifra de afaceri deja statul ar incasa mai mult din această sursă”, a declarat Cristian Dogaru pentru ActiveNews.

Un studiu realizat în 2017 avea următoarea concluzie: Capitalul privat românesc raportează un profit de trei ori mai mare decât cel străin, la afaceri EGALE. Studiul este AICI.

Mai multe articole scrise de Cristian Dogaru puteți citi AICI.