ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


BNR, în colaborare cu Institutul Național de Statistică (INS), a publicat topul investițiilor străine în România la finalul lui 2015.

"Repartizarea a fost realizată în funcție de țara de rezidență a deținătorului nemijlocit a cel puțin 10% din capitalul social al întreprinderilor investiție directă din România", informează un comunicat al Băncii Naționale.

La fel ca și în 2014, primele 5 țări clasate sunt: Olanda, Austria, Germania, Cipru și Franța. Urmează Italia, Luxemburg, Elveția și Grecia. SUA se află abia pe locul 10.

Poate părea surprizătoare prezența Olandei pe locul 1, dar există o explicație. Olanda este un adevărat paradis fiscal, foarte multe firme mari fiind înregistrate aici. Situația este identică în cazul Ciprului. Nu este exclus ca mulți oameni de afaceri români să se folosească de aceste paradisuri fiscale pentru a investi în România.

Chiar și așa, investițiile SUA în România sunt mici. În ultimul an compania McDonald's s-a retras din România, vânzând afacerea unor maltezi.

În schimb, SUA investește masiv în România în domeniul militar. După scutul de la Deveselu, americanii trimis și trupe la Craiova, în cadrul unei brigade multinaționale.