BNR, în colaborare cu Institutul Național de Statistică (INS), a publicat topul investițiilor străine în România la finalul lui 2015.

"Repartizarea a fost realizată în funcție de țara de rezidență a deținătorului nemijlocit a cel puțin 10% din capitalul social al întreprinderilor investiție directă din România", informează un comunicat al Băncii Naționale.

La fel ca și în 2014, primele 5 țări clasate sunt: Olanda, Austria, Germania, Cipru și Franța. Urmează Italia, Luxemburg, Elveția și Grecia. SUA se află abia pe locul 10.

Poate părea surprizătoare prezența Olandei pe locul 1, dar există o explicație. Olanda este un adevărat paradis fiscal, foarte multe firme mari fiind înregistrate aici. Situația este identică în cazul Ciprului. Nu este exclus ca mulți oameni de afaceri români să se folosească de aceste paradisuri fiscale pentru a investi în România.

Chiar și așa, investițiile SUA în România sunt mici. În ultimul an compania McDonald's s-a retras din România, vânzând afacerea unor maltezi.

În schimb, SUA investește masiv în România în domeniul militar. După scutul de la Deveselu, americanii trimis și trupe la Craiova, în cadrul unei brigade multinaționale.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews