ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creșterea economică din prima jumătate a anului a depășit atât estimările analiștilor, cât și prognozele oficiale.

Economia românească a crescut în al doilea trimestru din 2016 cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe seria brută, și cu 5,9% pe seria ajustată la influențele sezoniere, arată al doilea set de date preliminare, publicat de INS, informează News.ro.

Rata de creștere este cea mai înaltă înregistrată din 2008 încoace.

Comparativ cu trimestrul precedent, economia românească a crescut cu ,5% în termeni reali, datele fiind, de asemenea, reconfirmate.

Nu toată lumea laudă însă performanța. Într-un editorial apărut de dcnews.ro, profesorul de economie Mircea Coșea numește această creștere inutilă și periculoasă.

„Ne mândrim cu o creștere economică record european. Oare chiar ar trebui să ne mândrim? Ne servește la ceva această creștere statistică sau, din contră, ne poate aduce mai multe dezavantaje decât avantaje? Cred că este cazul să ne trezim la realitate și să analizăm nepoliticianist recordul de creștere economică pe care România îl înregistrează”, spune el.

Pentru întregul an, Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează un avans economic de 5%, în timp ce Comisia Națională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.