ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fabrică veche de 140 de ani, despre care revista Capital afirmă că este cea mai veche din țară, intenționează să își scoată la vanzare, în toamnă, ultimele clădiri, terenuri și mașini. 

Este vorba despre fabrica de hârtie „Letea” din Bacău, înființată pe 11 decembrie 1878 de Guvernul lui Ion C. Brătianu.

„Înființarea fabricii Letea din Bacău a fost decisă imediat după câștigarea independenței României, fiind considerată drept una dintre primele măsuri pentru crearea unei industrii naționale, care să nu mai depindă de importuri.

Mihail Kogălniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Hașdeu, A.D. Xenopol, alături de premierul Ion. C. Brătianu s-au aflat printre promotorii înființării fabricii care urma să scrie istorie economică în următoarea 100 de ani.

Fabrica de hârtie „Letea" din Bacău, cea mai mare din estul Europei, avea să aibă o istorie plină de suișuri și coborâșuri. Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hârtie de ziar și produse de papetărie din țară. A trecut prin naționalizarea de după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluție, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar Dumitru Sechelariu”, scrie Capital.

În 2011, fabrica a intrat în faliment, iar după doi ani de încercări de vânzare în integralitatea ei, lichidatorul judiciar a luat decizia de a dezmembra cele 30 de hectare ale societății pentru a le vinde ca active separate.

„Intenționăm să dezmembrăm cele 30 de hectare ale societății Letea Bacău, inclusiv clădirile și utilajele rămase, și să alcătuim active imobiliare separate. Există discuții pentru identificarea unor terenuri și clădiri care să fie preluate de diverși investitori și care să relanseze activitatea economică”, a spus Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar care se ocupă de Letea.

Anul trecut, prețul de pornire al licitației pentru societate a fost de 43 de milioane de lei, un singur investitor fiind interesat de afacere. Totul a picat din cauza tehnologiei invechite și a legislației de mediu, care ar fi impus o investiție masivă în retehnologizarea fabricii.