ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina pot beneficia, de la acest sfârșit de săptămână, de un tur ghidat al zonei istorice a municipiului Alba Iulia cu un minibus electric ecologic, de ultimă generație, o modalitate de transport des întâlnită în orașe ca Paris, Praga sau Roma.

Nu de mult, Cetatea Alba Carolina a primit din partea TripAdvisor, cel mai mare site de recomandări turistice interactive din lume, certificatul de excelență, rezultat al recenziilor exprimate de către turiștii care au vizitat orașul în ultimul an.

O premieră pentru Alba Iulia, plimbarea cu minibusul electric vine în sprijinul turiștilor care pot astfel să viziteze și să afle mai multe informații și despre obiective turistice mai puțin accesibile, dat fiind faptul că Șanțurile Cetății Alba Carolina, care înconjoară fortificația medievală, se întind pe mai mulți kilometri.

Întreprinzătorii au observat că, pentru a vedea toate obiectivele, cei care ajung la Alba Iulia au nevoie de cel puțin trei-patru ore în acest sens, timp în care trebuie să meargă pe jos, lucru foarte obositor pentru unii. Un tur complet prin Șanțurile Cetății însumează, de exemplu, peste 3.500 de metri.

"Nu am inventat noi roata, am văzut astfel de vehicule pentru prima dată în Italia. Ne-a plăcut ideea, consider că potențialul turistic al cetății poate fi exploatat și prin acest mod", a afirmat unul dintre inițiatorii proiectului, Cosmin Hațegan.

"Cetatea asta e atât de frumoasă, ar fi păcat să o poluăm. Vrem să popularizăm în rândul turiștilor Șanțurile Cetății, zona nordică a acestora fiind puțin vizitată", a declarat întreprinzătorul, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că minibusul, care deocamdată a fost închiriat, va circula până la începutul lunii decembrie. Vehiculul are o capacitate de 15 turiști. Dacă soluția este fezabilă, cei doi vor să achiziționeze la anul trei microbuze de acest gen astfel încât, în condițiile în care în Alba Iulia vin foarte mulți turiști, inclusiv străini, să poată fi transportați în același tur de exemplu toți ocupanții unui autocar.

În viitorul apropiat, pasagerii vor beneficia și de un ghidaj audio, deocamdată numai în română, urmând ca apoi acesta să fie disponibil și în engleză, franceză și germană.

Viteza maximă a minibusului electric este de 20 de kilometri pe oră, acest mijloc de transport având o autonomie de opt ore, perioadă în care se pot realiza șapte-opt ture. Prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți, respectiv 10 lei pentru copii sub 14 ani.