ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd va achizitiona 51% din KMG International, subsidiara companiei petroliere kazahe de stat KazMunaiGaz, din care fac parte rafinăria Petromidia, lanțul de benzinarii Rompetrol, Dyneff Franța și celelalte firme din fostul grup Rompetrol.

Acordul este parte a unei întelegeri in valoare totală de 4 miliarde de dolari, semnată luni seara, la Beijing, de cele două părți.
 
Compania chineză CEFC va prelua astfel controlul KMG International (KMGI), grup ce deține două companii care erau până acum controlate de stat: Kazakh Oil și KazMunayGaz. Una dintre sursele citate evaluează KMGI, fostul grup Rompetrol, între 500 milioane de dolari și 1 miliard de dolari.

Printre activele cheie ale KMGI se numără o capacitate de rafinare de 100.000 de barili pe zi și facilități de producție de 400.000 tone de fertilizatori în România, precum și aproape 1.000 de benzinării în România și țări precum Franța și Spania.
 
Prin achiziția efectuată, CEFC are în plan extinderea actualei capacități de producție și vor să investească miliarde de dolari pentru amări rețeaua de benzinării lapeste 3.000 de unități. 
 

”Kazakhstan este o țară bogată în petrol și gaze naturale și a fost întotdeauna un vecin prietenos pentru China. Această afacere face parte din planurile guvernului pentru realizarea unei infrastructuri moderne”, spune aceeași sursă.

China dorește să reînvie vechiul ”Drum al mătăsii” și are ambiții mari prin realizarea de autostrăzi și alte facilități de deservire cu petrol și gaze naturale țările din centrul, din vestul și sudul Asiei, conform unei inițiative botezate "One Belt, One Road".

În România, Rompetrol este al doilea mare jucător de pe piața țițeiului și a carburanților, după Petrom.

KazMunaiGaz a cumpărat în 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu în cadrul unei tranzacții estimate la 2,7 mld. Dolari.


CEFC a fost înființată în 2002. Compania a raportat în 2014 venituri anuale de 220 mld. Yuani (circa 30 mld. euro) la peste 20.000 de angajați.

CEFC este o companie privată, care a propulsat deja pe lista miliardarilor chinezi pe Su Weizhong, cu o avere estimată la 1,16 mld. dolari, respectiv pe Li Yong, cotat cu o avere de 1,08 mld. dolari, potrivit unui clasament realizat de revista americană Forbes în luna octombrie.