ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a semnat un memorandum de finanţare pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, banii urmând să fie investiți de China, care va deţine cel puţin 51% din compania care va exploata cele două reactoare.

Finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă o investiţie de 6 miliarde de euro, care ar urma să fie acoperită în mare parte de statul chinez, însă există în continuare negocieri în acest sens.

Există o problemă în privința garanţiilor de stat pe care le cer asiaticii deoarece Uniunea Europeană nu le permite ţărilor membre să acorde astfel de garanţii, considerate ajutor de stat.

”Câţi bani dă fiecare, ce număr de acţiuni va deţine fiecare, ce rol va juca fiecare în compania de proiect, modalitatea de luare a deciziilor. Noi ne propunem în cateva luni să finalizam această etapă. Ambii investitori în acest proiect solicităm garanţii de stat pentru obţinerea unei finanţări cat mai eficace”, a spus Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.

În următorii ani, chinezii vor investi 8 miliarde de euro în sectorul energetic românesc, fiind atrași și de alte proiecte.

”Colaborarea este reciproc avantajoasă şi câştigul comun”, a spus Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.