ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți clienți cu împrumuturi în franci reclamă că băncile încearcă să-i facă să semneze documente care ar conține clauze abuzive.

Una dintre instituțiile de credit a încercat să-i facă pe datornici să se angajeze, sub semnătură, că nu vor da în judecată banca. Situația a fost semnalată și de o asociație de clienți, care spune că va depune plângere penală. În apărare, bancherii spun că nu obligă clienții să semneze actele respective și că a fost vorba de cazuri izolate, de exces de zel.

Mai mulți clienți cu credite în franci care au fost transferați de la Volksbank la Banca Transilvania se plâng că, atunci când au fost chemați să li se comunice noile date, banca ar fi încercat să le strecoare clauze despre care nu i-a informat.

„Este o clauză unde îmi asum răspunderea că voi plăti la orice curs va fi și că nu voi mai da banca în judecată. Am reacționat întrebând angajata băncii de ce mă obligă să semnez acele condiții generale, din moment ce nu mi le listase, nu mai zic că nici nu le citisem”, susține Alina Ionescu, clientă a băncii.

O altă clientă a înregistrat convorbirea avută cu o angajată a băncii.

„Angajata băncii: Cu mine ați vorbit că trebuie aceste acte semnate ca să luați la cunoștință, ne asumăm cu toții lipsa de informare, că nu trebuia”.

Un alt client, care a câștigat procesul cu Volksbank, spune că a precizat în scris că nu acceptă condițiile puse de banca la care a fost transferat.

„Refuz semnarea condițiilor generale. Îmi taie orice posibilitate de a acționa în instanță banca pentru alte posibile abuzuri", afirmă Cristian Stan.

Banca răspunde acuzațiilor și spune, potrivit digi24.ro, că semnarea condițiilor generale de către clienții fostei Volksbank nu este obligatorie, iar dacă unii au fost puși să le accepte, este vorba despre excepții.

Avocații clienților susțin că instituția de credit vrea să se apere și de datornicii care s-ar putea întoarce împotriva băncii.

Mihai Cean, avocat al clienților bancari: „Nimic nu-i împiedică pe aceștia să demareze un litigiu împotriva băncii, ca atare banca îi poate atrage în această capcană a semnării condițiilore generale și pe aceștia, chiar dacă nu au pornit litigii”.

Avocații spun că și alte bănci, precum OTP, încearcă să-i facă pe clienții care acceptă conversia creditelor în lei să semneze că nu mai dau banca în judecată. Problemele clienților au fost semnalate și pe pagina de Facebook a băncii.