Clujana, cea mai mare fabrică de încălțăminte de după Primul Război Mondial, având o vechime de peste 100 de ani, a intrat în insolvență

Producătorul de încălțăminte Clujana, care a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei, a intrat în insolvență, în urma unei decizii luate joi de Tribunalul Specializat Cluj. Activitatea la Clujana va continua, existând contracte în derulare pentru asigurarea producției.
Astăzi, Clujana funcționează într-un vechi spațiu din Cluj-Napoca, iar după eventuala vânzare, când ar trebui să elibereze spațiul, și-ar putea continua activitatea în altă parte. Terenurile pe care se află clădirile fabricii, de aproximativ 10.000 de metri pătrați, pot fi atractive pentru dezvoltatorii imobiliari.
Procedura a fost deschisă ca urmare a cererii companiei, cu intenția reorganizării activității și pentru identificarea de soluții pentru plata datoriilor sale.
Producătorul de încălțăminte Clujana SA are 378 de angajați, societatea fiind deținută de Consiliul Județean Cluj, care are peste 93% din acțiunile societății, restul aparținând unei asociații a angajaților și SIF Oltenia.
Fabrica de încălțăminte ”Clujana” a fost înființată în anul 1911 la Cluj-Napoca de familia Renner, sub denumirea de Fabrica de Piele ”Frații Renner & Co”. După primul război mondial, a devenit societate pe acțiuni și și-a schimbat numele în ”Dermata”, devenind în timp cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.
În 1948 a fost confiscată de regimul comunist, fiind redenumită ”Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi ”Fabrica de Pielărie și Încălțăminte Cluj”, iar în final ”Clujana”. Înainte de 1989, Clujana a fost cel mai mare producător de încălțăminte din România, majoritatea producției fiind destinată exportului.
După Revoluție, fabrica a funcționat până în anul 1999 când a intrat în faliment și a fost închisă, 5.000 de angajați fiind concediați. Producția a fost reluată în 2005 după intervenția Consiliului Județean Cluj care a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (APAPS).
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Proiect de Lege în Parlament pentru eliminarea banilor cash. Se vrea introducerea plăților doar cu cardul

SECREȚIE DE MUSCĂ ÎN BOMBOANELE KINDER. Europenii consumă chiar acum excrețiile unor insecte fără să știe. Bomboanele de ciocolata cu lapte de la Kinder sunt cerate cu un aditiv care se obține din rășina unei muște verzi. FOTO / VIDEO cu E904

Ucraina o dă pe față - Delta va fi complet distrusă: Adâncim și relansăm Canalul Bîstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole. Un canal mai adânc va permite exportul lunar a încă 500.000 de tone

S-a lansat aplicația de mobil „Mall Țărănesc”, locul unde putem cumpăra produse românești de la producători autohtoni

Guvernul UDMR-PNL-PSD împreună cu USR ne pregătesc ”în regim de urgență” ORAȘUL DE 15 MINUTE. Nu vom avea nimic și vom fi fericiți: Lege pe repede înainte care vizează și mașinile personale. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă devine obligatoriu din 2026

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)