ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul ArcelorMittal încearcă să cumpere cel mai mare combinat din Europa, situat în Italia, dar ar putea fi obligat să vândă unele unități deținute în prezent, dacă se va stabili că astfel va avea o poziție dominantă în UE. În acest sens a fost întocmită o listă care a fost trimisă Comisiei Europene, existând zvonuri că pe aceasta s-ar regăsi și Combinatul de la Galați, informează Reuters.

Decizia de vânzare a unor active din Europa este menită să răspundă îngrijorărilor Comisiei Europene privind legislația antitrust.

Posibil cumpărător ar putea fi un joint-venture între giganții oțelului din Ucraina și Italia, Metinvest și respectiv Marcegaglia, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzacției.

ArcelorMittal vrea Ilva, un combinat siderurgic care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an amplasat în sudul Italiei, pentru capacitățile de producție de tablă groasă care pot fi exportate ușor prin Marea Mediterană și pentru a acoperi cererea din Europa.

Pentru că poziția ArcelorMittal ar deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană îi cere să renunțe la alte capacități, iar printre acestea ar putea fi și combinatul de la Galați, care mai produce în prezent 2 milioane de tone de oțel pe an.

Metinvest, deținut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, cu afaceri de 9,5 miliarde $ în 2016.

Rinat Ahmetov controlează prin grupul SCM - Sistem Capital Management  - sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom. Holdingul SCM, cel mai mare grup privat din Ucraina, are venituri de peste 25 miliarde $ și peste 300.000 de salariați.

Grupul siderurgic italian Marcegaglia, controlat de familia cu același nume, are afaceri de 5 miliarde de euro pe an și 6.500 de angajați și este prezent atât în producția de oțel și tablă cât și în cea de țevi și conducte.

ArcelorMittal Galați, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. În ultimii ani, Combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.