Grupul ArcelorMittal încearcă să cumpere cel mai mare combinat din Europa, situat în Italia, dar ar putea fi obligat să vândă unele unități deținute în prezent, dacă se va stabili că astfel va avea o poziție dominantă în UE. În acest sens a fost întocmită o listă care a fost trimisă Comisiei Europene, existând zvonuri că pe aceasta s-ar regăsi și Combinatul de la Galați, informează Reuters.

Decizia de vânzare a unor active din Europa este menită să răspundă îngrijorărilor Comisiei Europene privind legislația antitrust.

Posibil cumpărător ar putea fi un joint-venture între giganții oțelului din Ucraina și Italia, Metinvest și respectiv Marcegaglia, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzacției.

ArcelorMittal vrea Ilva, un combinat siderurgic care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an amplasat în sudul Italiei, pentru capacitățile de producție de tablă groasă care pot fi exportate ușor prin Marea Mediterană și pentru a acoperi cererea din Europa.

Pentru că poziția ArcelorMittal ar deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană îi cere să renunțe la alte capacități, iar printre acestea ar putea fi și combinatul de la Galați, care mai produce în prezent 2 milioane de tone de oțel pe an.

Metinvest, deținut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, cu afaceri de 9,5 miliarde $ în 2016.

Rinat Ahmetov controlează prin grupul SCM - Sistem Capital Management  - sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom. Holdingul SCM, cel mai mare grup privat din Ucraina, are venituri de peste 25 miliarde $ și peste 300.000 de salariați.

Grupul siderurgic italian Marcegaglia, controlat de familia cu același nume, are afaceri de 5 miliarde de euro pe an și 6.500 de angajați și este prezent atât în producția de oțel și tablă cât și în cea de țevi și conducte.

ArcelorMittal Galați, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. În ultimii ani, Combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews