ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a avertizat astăzi România că Legea dării în plată și creșterea salariului minim reprezintă riscuri pentru economie. 

CE avertizează că "legea dării în plată ar putea avea un impact negativ substanțial asupra încrederii investitorilor, precum și asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit și îmbracă România în incertitudine". Cei de la Bruxelles ar trebui să fie mai atenți la ceea ce fac băncile din Europa în România. România este țara unde cei care vor un credit plătesc dobânzi duble față de un francez sau austriac la bănci identice. Tot aici, băncile percep comisioane aberante, cum este cel pentru interogarea soldului. Tot în România, coloși bancari fac afaceri cu apartamente construite de Nicolae Ceaușescu prin programe subvenționate de stat, în timp ce firmele nu pot accesa un credit pe baza unui plan de afaceri. 

Legea dării în plată a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că pe 13 mai primul debitor se poate prezenta la bancă pentru a-și ceda cheile la imobile și pentru a-și stinge datoria.

Comisia Europeană avertizează că majorarea salariilor în domeniul public și creșterea salariului minim vor afecta competitivitatea și crearea de noi locuri de muncă. Costul forței de muncă va crește, iar implicit costurile pentru angajatori și profiturile vor scădea. 
 
Salariul mimin pe economie în România este, de la 1 mai, de 1250 lei lunar. Asta înseamnă o creștere de 140 de lei a salariului primit ”în mână", de la 785 de lei, la 925 de lei pe lună. O sumă infimă cu care nu se poate trăi decent. Doar Bulgaria are un salariu minim mai mic în Europa. Oficialii CE nu se întreabă cum trăiesc oare românii cu doar 205 de euro pe lună, adică cu circa 7 euro pe zi?

Astăzi ANAF a făcut publice listele marilor datornici. Pe lângă companii românești, există și foarte multe multinaționale, de la companii farma, la rețelele de supermarketuri, cu datorii imense. Sunt binecunoscute cazurile în care profitul este scos din România și dus în țările-mamă ale companiilor prin diferite contracte de consultanță.

Comisia Europeană nu suflă însă o vorbă despre aceste practici, atacând însă orice mișcare în favoarea românilor.