ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania controlată de miliardarul Zoltan Teszari a acumulat o datorie de un miliard de euro în 2015, în creștere cu aproape 30% față de 2010, când a raportat 776 milioane de euro, anunță cotidianul.ro.

Pentru cel mai mare furnizor de servicii prin cablu din România, situația devine din ce în ce mai problematică pentru că grupul se află pe minus în fiecare an.

Anul 2015 a fost terminat cu un pasiv de 17,9 milioane de lei, în 2014 cu o pierdere de 7,1 milioane de lei, iar în 2013 cu un minus de 8 milioane de lei. Comform datelor prezentate de portalul Ministerului Finanțelor, grupul are active imobilizate de 4 miliarde de lei și active circulante de 838,78 milioane de lei, din care 559,5 milioane de lei creanțe și 171,35 milioane de lei bani lichizi și conturi la bănci, respectiv capitaluri totale de 477,77 milioane lei.

De-a lungul timpului, compania a încercat tot felul de soluții pentru a diminua pasivul, însă încercările nu au dus la rezultate fericite. În 2007, de exemplu, compania a lansat o ofertă public inițială la bursa de valori din Londra dar a preferat să contracteze un credit de 450 de milioane de dolari. Listarea la bursă ar fi presupus un grad mai ridicat de transparență a rezultatelor financiare cât și asupra acționariatului.

Acum trei ani, RCS&RDS a făcut o emisiune de obligațiuni de 450 de milioane de dolari pe piețele internaționale. Titlurile au scadența în 2020. Oficialii firmei iau în calcul în viitorul apropiat și alte măsuri precum împrumuturi, listări, redeschiderea emisiunii de obligațiuni din 2013, conform vicepreședintelui grupului, Valentin Popoviciu.

Rețeaua de firme din jurul RCS&RDS cuprinde 30 de societăți offshore înșirate Olanda, Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman. Firele acestora se întind până la proprietarul fondului de investiții global Everest Trus, miliardarul amercian Alan Grant Quasha.

Acestea sunt concluziile unei anchete făcută de către un consorțiu format din Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Rise Project și Asociația Actorilor Europeni (EurActiv România) și prezentate recent la Bruxelles.