ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Confiscarea depozitelor negarantate (bail-in-ul) pentru salvarea băncilor cu probleme a devenit legală și în țara noastră, după ce Legea rezoluției bancare a fost  promulgată la sfârșitul anului 2015. Măsura ar putea aduce deponenții în situația să-și mute banii din conturile băncilor din Europa în afara continentului.

Legea a fost promulgată fără ca autoritățile abilitate să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la faptul că actul normativ presupune inclusiv ca, peste noapte, deponenților să le dispară economiile din bănci, scrie Bursa.ro.

Consultantul economic Ionel Blănculescu explică faptul că legea afectează, în primul rând, societățile comerciale.

"Companiile sunt obligate de lege să lucreze rulându-și banii prin bănci. În același timp, prin aplicarea bail-in-ului, banii, pe care, repet, firmele sunt obligate să-i țină în bănci, vor fi luați în mod forțat. 

Și în cazul exproprierii unei proprietăți, când construim o autostradă, exproprierea se face cu o despăgubire cu justă valoare. În cazul bail-in-ului, însă, vorbim de confiscare, de furt legalizat. Dacă legea te obligă să-ți păstrezi banii în bănci, atunci trebuie să-ți asigure și condiții. Situația este extrem de periculoasă. Discutăm despre o crimă cu premeditare. Cu alte cuvinte, știm că cineva poate fi ucis, dar zicem că a fost legal. Dacă legea spune că băncile îmi pot lua banii mei, pe care i-am obținut prestând un serviciu sau vânzând un bun propriu, atunci tot legea ar trebui să-mi permită să nu-mi mai țin banii în conturile băncilor. Această reglementare pregătește cu premeditare o confiscare de la cineva captiv prin lege.
 
Din rândul populației, conform statisticilor, 99,98% din deponenți au sub 100.000 de euro în depozite, valoarea garantată de stat. Nu trebuie să-i neglijăm, însă, pe cei 0,2%, care ar putea reprezenta 80% din banii existenți în depozitele bancare", avertizează Ionel Blănculescu.

De asemenea, Ionel Blănculescu spune că proprietatea este garantată prin Constituție și de aceea Legea rezoluției bancare este neconstituțională.

Ionel Blănculescu mai avertizează că, după acționari, cei care vor pierde în urma acestei legi sunt creditorii băncilor.

"Orice bancă obține împrumuturi. Acum, vâzând această situație, cine mai împrumută băncile? Legea rezoluției bancare afectează toate instrumentele economice și financiare create până acum, pentru că inclusiv cei care cumpără obligațiuni vor fi afectați", mai explică consultantul economic.

 Astfel, toate activitățile economice se realizează prin bancă, iar băncile însele vor suferi, rămânând fără creditori și fără deponenți și reducându-se apetitul din partea tuturor de a colabora cu instituții financiare.

"Apare o declasificare a băncilor pe clase de risc", conchide Ionel Blănculescu, subliniind că, acum, mulți dintre oamenii cu bani nu au idee ce presupune bail-in-ul.
 
Mai multe detalii, citiți pe Bursa.ro