ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Piața gazelor se va liberaliza, începând cu 1 aprilie 2017, însă tarifele finale pentru consumatori nu vor crește, susțin oficialii Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Consumatorii vor putea să aleagă între mai mulți furnizori, de aceea se și estimează o migrare a acestora din zona reglementată către furnizorii care oferă prețuri avantajoase.

Prețul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza, începând cu 1 aprilie 2017, iar tarifele finale vor rămâne reglementate până în anul 2021, potrivit legii. Liberalizarea prețurilor va genera o migrare a consumatorilor către furnizorii care vor oferi un preț mai bun. „Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce privește tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-și aleagă orice furnizor și orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi prețuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a arătat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, în cadrul conferinței anuale a Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta prețul plătit de populație. „La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, prețul gazelor domestice s-a aliniat la prețul internațional, este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creștere de preț”, a adăugat Havrileț.

În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanță de urgență care a adus două modificări importante la legea gazelor. Potrivit lui Havrileț, prima modificare prevede că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziția pieței reglementate, respectiv consumatorii casnici și termocentrale, cantitățile necesare pentru perioada de iarnă, doar până la 31 martie 2017, dată după care autoritățile nu mai pot impune prețuri de vânzare a gazelor naturale. A doua modificare adusă Legii gazelor se referă la obligativitatea tranzacționării pe bursă a unei cantități de către producătorii și furnizorii de gaze.

Totodată, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că statul va continua să țină lucrurile sub control, chiar și după liberalizarea totală a pieței, așa cum se întâmplă în această perioadă cu tarifele RCA. Cu alte cuvinte, după liberalizarea pieței gazelor, nu există pericolul unei creșteri a prețului către populație, întrucât „statul păstrează pârghii pentru intervenții în cazuri cu totul excepționale”. Oricum, competiția între furnizori ar putea duce la o scădere a prețurilor.

Oficialii ANRE au mai spus că, în această iarnă, va fi mai rentabil pentru România să importe circa 40% din consumul național de gaze, întrucât prețul gazelor pe piețele internaționale este mai mic decât cel al gazelor de producție internă, aflate în depozite, potrivit Agerpres. În prezent, importurile înseamnă 30% din consumul de gaze la nivel național, potrivit datelor postate pe site-ul ANRE. Președintele agenției de reglementare a mai arătat că tendințele de scădere pe plan internațional a prețului gazelor s-ar putea simți și la consumatorii finali, însă a evitat să ofere detalii. Prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh, până la 1 aprilie 2017.