ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat, la ieșirea din sala de plen a Parlamentului, că actualul guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârșitul acestui an în ceea ce privește situația salariului minim, indiferent că este vorba de menținerea acestuia la nivelul actual sau de modificarea lui.

"Eu sunt conștient de nevoia de a echilibra lucrurile între sectorul bugetar și sectorul privat, dar, pe de altă parte, e important să facem lucrurile acestea în mod rezonabil și având în vedere impactul pe care astfel de decizii pot să-l aibă. Ca să vă spun sincer și mai direct, pe mine mă îngrijorează nu doar impactul asupra bugetului de stat, care este minim după ce deja au fost crescute salariile bugetarilor cu acel 10%, sunt și sectoare economice care nu lucrează la nivelul salariului minim și am avut anumite contacte informale cu anumiți reprezentanți ai mediului de afaceri. Însă avem, pe de altă parte, câteva sectoare care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil și acolo cred că trebuie să ne uităm mai atent și să vedem care poate să fie impactul anumitor decizii asupra acestor sectoare", a declarat premierul Cioloș, citat de Agerpres.

Potrivit unei analize publicate de Profit.ro, creșterea salariului minim pe economie ar crea dificultăți numeroaselor firme aflate în acest moment în insolvență, iar sectoarele în cea mai mare măsură afectate de o eventuală majorare sunt industria mobilei și cea textilă.

Astfel, patronatele din aceste două industrii au avertizat autoritățile că, în cazul unei majorări a salariului minim, se gândesc să își mute operațiunile din România, decizie mai ușor de luat în sectorul textil, unde majoritatea investițiilor sunt de tip Lohn (axate pe producerea unor articole folosind mâna de lucru necalificată sau puțin calificată locală, considerată ieftină pe plan internationa - n.r.).

În fața unor amenințări de acest gen, sindicatele au replicat că este vorba doar de poziționări strategice din partea patronatelor în cadrul negocierilor privind salariul minim și că aceste firme nu se vor confrunta, de fapt, decât cu o mică reducere a marjei de profit.

Guvernul Ponta a promis majorarea salariului minim la 1.200 lei începând cu 1 ianuarie 2016, însă Cabinetul Cioloș nu a adoptat o astfel de măsură, anunțând că vrea să analizeze mai întâi mai multe scenarii privind impactul creșterii salariului minim pentru mediul privat.