ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a anunțat că de la 1 ianuarie salariul minim brut va fi 1.900 lei, ceea ce înseamnă 1.111. lei net, este o mișcare contestată de oamenii de afaceri. În acelaști timp, patronatele se plâng de lipsa forței de muncă.
 
În contextul în care Guvernul s-a angajat public că măsurile pentru transferul la angajat a contribuțiilor achitate în prezent de angajator pentru acesta nu ar afecta salariul net, putem presupune că, de la 1 ianuarie, un salariu minim brut de 1.900 lei ar însemna un salariu minim net de circa 1.111 lei.

Companiile spun că trebuie să își regândească politica de angajări, să caute bani pentru a mări bugetul de salarii sau să anunțe concedieri. Iar viitorul impozit de 1% pe cifra de afaceri ar putea provoca falimentul firmelor care nu fac profit.

Creșterea salariului minim și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat va înseamna pentru patroni o cheltuială suplimentară de 120 de lei cu fiecare lucrător, conform calculelor unei companii internaționale de consultanță fiscală.

Aproape toate companiile se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă. Dând dovadă de ipocrizie, patronatele spun că oamenii nu vor să muncească, dar nu vorbesc despre salariile de mizerie pe care le plătesc, românii fiind pe ultimele locuri în Europa din acest punct de vedere.

Conform datelor oficiale, există aproape 2 milioane de persoane care lucrează pe un salariu minim.
 
În prezent, un salariu brut de 1.450 lei este echivalentul unui salariu net de 1.065 lei.
 
Recent, Guvernul a crescut numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați pe piața locală, chiar pentru acest an, la presiunea patornatelor.

Guvernul va suplimenta chiar pentru ultimele zile ale acestui an, cu 3.000 numărul lucrătorilor străini care pot fi primiți în România. Astfel, numărul lucrătorilor permanenți va fi suplimentat cu 2.000, iar cel al lucrătorilor detașați, cu 1.000, oricum sub nivelul cererii.

Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam sunt țările de unde vin cei mai mulți muncitori străini în România.