ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Îngrijorat de înmulțirea contestatarilor, consilierul Guvernatorului Isărescu, Lucian Croitoru, publică un text pe opiniibnr.ro în care încearcă să răspundă criticilor și să justifice veniturile mari din instituție. 

"Degeaba a încercat un distins profesor de matematică să arate că e nevoie de argumente. Nu a contat. Ei (contestatarii BNR dintr-o emisiune televizată, n.n) o țineau una și bună, fără argumente, că cei de la BNR sunt bugetari. Ce fel de bugetari? Poate ar trebui amintit că prin 1947, cu puțin timp înainte de înființarea Republicii Populare România, BNR era o instituție cu 100 la sută capital privat. Această banca a fost furată de comuniști și de atunci e o instituție cu capital public. Dar, atenție: nu primește vreun ban de la bugetul public, ci doar plătește 80 la sută din profitul pe care îl produce făcând operații prin care asigura stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară a României!” scrie Croitoru.

Din acest pasaj reținem că BNR nu primește bani de la stat ci dă bani la stat, un stat care deține banca centrală ca urmare a furtului acesteia comis de comuniștii care au smuls-o din mâinile private care o dețineau anterior. Ar trebui ca BNR să fie "retrocedată” domnule Croitoru? Să spunem lucrurile pe nume, bărbătește...Altfel, ar trebui să ne mire că o fabrică de bani nu primește bani din partea cuiva? La ce i-ar folosi dacă își poate fabrica salariile cum dorește consiliul de admnistrație? Iar faptul că donează statului 80% din profit nu este un merit ci o favoare: cum statul este acționar unic, i s-ar cuveni 100% din profit. 

"Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform LEGII. Iar LEGEA e suficient de înțeleaptă pentru a înțelege că în BNR este nevoie de competență echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obține fără venituri adecvate. Mâine se vor folosi aberații pentru a ataca alte instituții, după cum va dicta logica populismului. Propovăduirea disprețului față de argument pe care o face populismul televizat va submina, treptat, toate instituțiile democrației”, adaugă Lucian Croitoru.

Aici consilierul Croitoru reușește un sofism de toată frumusețea pornind de la ideea că salariile mari sunt legale, legea e bună pentru că BNR găzduiește competențe la nivel mondial, deci salariile mari sunt bune. Dar dacă legea nu e bună, cum se modifică raționamentul de mai sus?
 
Un mic detaliu privind cifrele furnizate de Lucian Croitoru. De pe site-ul BNR, din secțiunea "Istorie", aflăm că statul s-a retras din acționariat între 1900 și 1925 dar a revenit după 1925 astfel încât la naționalizarea BNR era și statul acționar, chiar dacă unul minoritar. O mică scăpare a domnului consilier.