Indianul Lakshmi Mittal, care a preluat combinatul siderurgic Sidex Galați în 2001 și acum trebuie să-l vândă pentru a satisface rigorile legislației concurenței din Uniunea Europeană, lasă Sidex-ul la producție de oțel anuală jumătate și cu numai un singur furnal funcțional din cele cinci pe care le avea la privatizare.

În 2001, anul privatizării, combinatul de la Galați producea 4,5 milioane de tone de oțel anual cu cinci furnale și obținea o cifră de afaceri de 800 de milioane de dolari, potrivit lui Petrișor Peiu, președintele Sidex Galați în 1999-2000.

Acum, spune Peiu în ziare.com, „industria auto românească ajunsă la 500.000 automobile pe an importă în continuare tablă din Slovacia pentru că indienii nu s-au învrednicit să facă laminorul promis. Au demolat, în schimb, uzină cocso-chimică, 5 din cele 6 furnale și vreo două oțelarii, aducând nivelul producției la aproape 2 milioane de tone pe an și reușind „performanța” de a avea pierderi nouă ani consecutiv, exact pe durata celei mai lungi perioade de creștere economică globală!”


Sidex Galați cel mai mare combinat siderurgic al României, fiind construit în perioada 1960-1966 la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist decedat în 1965. 

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agenției pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews