ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mierea românească a ajuns şi în China, ţara cu cea mai mare producţie din lume. 15 tone au luat deja calea estului, iar afacerea se poate dezvolta dacă guvernele celor două ţări ar semna acorduri bilaterale de export pentru miere, aşa cum au pentru vin sau carne.

Ca să cumpere de la noi, chinezii pun şi câteva condiţii: mierea să fie livrată în borcane şi să i se facă zeci de analize. Anual, apicultorii români trimit peste graniţă peste 10.000 de tone de miere.

80% din mierea românească de export ajunge în Germania, restul în Spania și țările nordice. Nou intraţi pe lista clienţilor sunt chinezii, care nu se încurcă când vine vorba de comenzi. Prahoveanul Traian Dobre tocmai ce le-a vândut 15 tone de miere de tei şi polifloră.

"Iniţial au vrut să ia o cantitate mai mare, dar s-au lovit de lipsa unui document pe miere între guvernul român şi chinez. Este pe vin, ulei, carne dar nu şi pe miere. Au vut peste 100 de tone şi au luat numai 15 tone. Dar or să mai ia", spune apicultorul Traian Dobre, citat de digi24.ro.

Mierea nu provine de la stupii proprii. Apicultorul prahovean colectează mierea de la aproape 2.000 de apicultori din toată țara și o vinde mai departe peste hotare. O afacere care anul trecut i-a adus încasări de peste 5.000.000 de euro. Profitul se face însă greu când dai de clienţi pretenţioşi. Chinezii, de exemplu, au cerut un număr mult mai mare de analize faţă de standardul pentru exporurile europene. Au mai dorit şi ca mierea să fie ambalată direct în borcane.

"Dacă noi pentru Europa facem 28 de analize şi numai la laboratoare de afară, ei mi-au cerut 50", afirmă Traian Dobre.

Un kilogram de miere românească pleacă la export cu aproape 5,5 euro, mult prea puţin, se plâng apicultorii. Nemţii, bunăoară, obţin cu 30% mai mult. Ţara noastră e al patrulea mare producător de miere al Europei, cu o producţie anuală medie de 20.000 de tone, din care aproape jumătate pleacă la export. Paradoxal, românii nu se dau în vânt după miere. Consumă, în medie, 450 - 500 de grame de miere pe an, de trei ori mai puţin decât nemţii şi olandezii.