Industria românească a cunoscut un declin atât de accentuat în ultimii 28 de ani, încât producția de acum mai reprezintă doar 58% din cât fusese în 1990, a declarat miercuri secretarul general al Academiei Române, Victor Voicu, în cadrul unei conferințe pe tema reindustrializării României.

„Din 1990 până în prezent, în industrie s-au pierdut 2,5 milioane de salariați, care se regăsesc în cei 4 milioane de români emigrați în această perioadă – a doua dramă după Siria, cu precizarea că la noi n-a fost război. De fapt, scăderea șomajului din acești ani nu vine din dezvoltarea economică, ci din emigrație. Acum, producția industrială a României mai reprezintă doar 58% din cât fusese în anul 1990”, a spus Victor Voicu.

Secretarul general al Academiei Române a arătat și câteva exemple privind industriile care au decăzut și care au crescut în perioada postdecembristă. „Cele mai mari scăderi au fost în industriile cauciucului, confecțiilor metalice, chimică, producția de medicamente, aeronautică, navală, fluvială. Producția de energie electrică a scăzut cu 13%, iar cea de cărbune cu 37%... Există și sectoare care au existat în 1990 și despre care acum nici măcar nu se mai raportează date: producția de minereuri (fier, neferoase, aur), producția de tractoare, excavatoare, autocamioane, locomotive, vagoane de pasageri și de marfă... A mai scăzut și industria cimentului - de ce să scadă această industrie? Și industria alimentară - este practic inexplicabilă scăderea industriei alimentare. Au crescut, în schimb, industria auto și cea de prelucrare primară a lemnului (...) și a tutunului”, a exemplificat Victor Voicu.

Referindu-se la deficitul exporturi/importuri din industrie, oficialul Academiei Române a arătat că printre cele mai mari creșteri ale acestui decalaj se numără cel cu Germania, Ungaria și Polonia. „Deficitul cu Ungaria și Polonia merită analizate distinct, pentru că între noi și aceste țări nu au existat, inițial, diferențe majore”.

Concluzionând, Victor Voicu a arătat că acestea nu sunt rezultatele vreunei strategii de dezvoltare sau restructurare. „Structura actuală a economiei este profund dezarticulată. Cine a stabilit obiectivele tranziției? Privatizarea este o regulă, trebuie să o aplicăm obligatoriu? De fapt, procesul a decurs așa: privatizare-declin-dispariție”. 

În final, oficialul a precizat că Academia Română va urmări cu atenție evoluțiile din acest sector.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews