ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Știrea cu inaugurarea unei noi fabrici Faurecia în județul Vâlcea a fost privită ca o mare victorie. La Râmnicu Vâlcea a venit chiar vicepremierul Costin Borc. În timp ce ținea un discurs, tehnocratul a fost întrerupt de o persoană care a strigat: 200 de euro salariu!

Este salariul pe care îl primesc angajații fabricii care are la nivel mondial peste 100.000 de angajați. Acest lucru este recunoscut de Faurecia care spune, prin Daniela Mihailă, manager de resurse umane, că nu angajează forță calificată de muncă și că angajează și cu salariul minim pe economie (1.250 lei brut, 925 lei net). După trei luni, spune Mihăilă, salariul crește dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

  • Faurecia este o companie franceză producătoare de componente auto, controlată de producătorul de autoturisme PSA Peugeot Citroen. În România, grupul francez deține: Euro Auto Plastic Systems (Euro APS) Mioveni, (componente interioare) și Faurecia Tălmaciu (scaune și accesorii)
  • Faurecia are venituri anuale de peste 20 miliarde euro și numărul de uzine trece de 300

În luna iunie a acestui an, la fabrica din Vâlcea a existat un conflict din cauza condițiilor infernale de muncă soldat cu 200 de demisii!

"Confirm cu certitudine că, timp de șase săptămâni consecutive, intervenția echipajelor noastre a fost solicitată de cel puțin 11 ori. Majoritatea intervențiilor au vizat cazuri de amețeli, dar au fost constatate și alte simptome", a spus Dan Pădureanu, șeful Serviciului de Ambulanță Vâlcea, pentru presa locală.

”Am plecat pentru că am negociat pe un salariu minium pe economie, plus bonuri de masă, pentru un program de opt ore. La ce salarii sunt în zonă, am zis că este bine. Ne-am pomenit cu toții trecuți pe ture de 12 ore și fără bani în plus, cu bonuri de masă date prin surprindere și nu am mai suportat. Încercați să stați 12 ore în picioare lângă o mașină de cusut, trăgând la mașină fară o greșeală. E infernal. Sunt 150 de oameni care și-au dat demisia înaintea mea”, s-a plâns Florentina Ionescu, una dintre persoanele care au demisionat de la fabrica inaugurată în primăvara acestui an, pentru www.relatii-industriale.ro

Un alt muncitor care a ales demisia spune: "Au făcut în așa fel încât oamenii să vină și duminica la muncă! Pe minciuni de genul că se va da un bon de 50 lei. Unde e? Au mai lucrat oameni duminica și nu au primit decât critici. Ba nu au făcut cât trebuia, ba nu cum trebuia. Aici ăștia mai mari știu decât să amenințe cu referate, prin care scad 10, 15 la sută din salarii! Muncești de frică, de teamă să nu îți ia banii nici ăia dați corect. Sunt oameni care au vechime de aproape trei ani și au luat salariu mai mic decât cei care abia acum învață să coasă”, explică situația sa un demisionar de la Faurecia pentru sursa citată.

Este clar ca Faurecia a venit în România pentru mână de lucru ieftină, profitul fiind mult mai mare. O astfel de firmă este primită cu brațele deschise, dar de fapt aceasta face foarte mult rău, stabilind niște standarde foarte joase. Contribuțiile plătite la cei 200 de euro sunt infime, și așa apar slabe investiții în educație, cercetare sau sănătate.

  • În România, dintr-un total de 4,5 milioane de angajați, peste 1,1 milioane sunt plătiți cu salariul minim pe economie