ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puţini consumatori casnici ştiu că îşi pot schimba furnizorul de energie electrică. Lipsa de informare se datorează, în mare parte, tăcerii furnizorilor tradiţionali care nu doresc să îşi piardă portofoliul de consumatori.

Procesul de liberalizare a pieţei de energie electrică a început în anul 2005, când consumatorii agenţi economici au început să devină eligibili, cu alte cuvinte să aibă dreptul să treacă pe piaţa liberă, nereglementată, unde preţurile sunt mai mici decât tarifele de furnizare reglementate de stat. Procesul de liberalizare s-a încheiat la 31.12.2014 când, după ce toţi agenţii economici au primit treptat dreptul de eligibilitate, a venit rândul consumatorilor casnici să îşi poată schimba furnizorul.

Procesul de schimbare a furnizorului este acelaşi şi pentru agenţi economici, şi pentru consumatori casnici.

Primul pas este acela de a găsi un alt furnizor, cu un preţ mai mic. Aceasta înseamnă contactarea mai multor furnizor şi solicitarea unei oferte de preţ. Un preţ mai bun poate fi solicitat chiar şi furnizorului actual.

După identificarea unei oferte de preţ mai bune şi încheierea contractului cu noul furnizor, consumatorul trebuie să trimită o notificare de reziliere actualului furnizor, în care îşi anunţă intenţia de a trece la un nou furnizor. Notificarea de reziliere trebuie să aibă un preaviz de minim 21 de zile, iar schimbarea furnizorului se poate face cu orice dată a lunii, nu neapărat cu prima zi a noii luni. Conform legii, actualul (vechiul) furnizor trebuie să răspundă notificării de reziliere în 3 zile de la primire. 

Trebuie menţionat că schimbarea furnizorului se face fără întreruperea energiei electrice şi că nu există nici un risc pentru consumator. Noul furnizor va vinde energia electrică folosind aceeaşi reţea de distribuţie locală, el încheind în acest sens un contract de distribuţie cu operatorul local de reţea.

La alegerea unei oferte de preţ de pe piaţa liberă, consumatorul trebuie să fie atent când compară preţul pe care îl plăteşte în prezent cu noul preţ ofertat. Dificultatea provine din faptul că unele tarife reglementate practicate de furnizorii tradiţionali sunt binomiale – au o componentă de preţ pentru energie şi una pentru putere – iar altele conţin o componentă de rezervare sau abonament, pe când pe piaţa eligibilă se practică aproape exclusiv preţul monom exprimate în lei/MWh sau lei/kWh.

În încheiere, trebuie spus că schimbarea furnizorului de energie electrică poate aduce cu sine doar un preţ mai bun la energia electrică, nu şi rezolvarea eventualelor probleme tehnice care există într-o zonă geografică, de genul întreruperilor sau fluctuaţiilor de tensiune. Având în vedere că aceste probleme apar la nivelul reţelei de distribuţie locală prin care vinde energie orice furnizor, este o iluzie să crezi că schimbându-ţi furnizorul vei scăpa de problemele pe care le-ai avut până acum. Puterea de influenţa a unui furnizor asupra operatorului reţelei locale este limitată de prevederile contractului de servicii de reţea şi a standardului de performanţă pentru activitatea de distribuţie energie electrică, ambele reglementate de stat.