ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Voucherele de vacanţă, bonuri de valoare emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor pentru utilizarea lor exclusiv în turismul românesc, sunt acordate salariaţilor din sectorul bugetar, cât şi celor din mediul privat, în limita a şase salarii minime brute pe an, potrivit normelor metodologice publicate în Monitorul Oficial. 
 
Voucherele de vacanţă pot fi achiziţionate de salariaţii din sectorul bugetar, cât şi de cei din mediul privat. Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea de la care achiziţionează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care deţin licenţa de turism sau certificat de clasificare emise de ANT. Aceştia pot utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate.    
 
Comenzile de achiziţie de vouchere de vacanţă trebuie transmise unităţilor emitente de către angajatori şi vor cuprinde informaţii ca numele şi prenumele beneficiarilor cărora li se acorda voucherele, codul numeric personal al fiecărui beneficiar, numărul voucherelor de vacanţă pentru fiecare beneficiar (în cazul voucherelor pe suport hartie), valoarea nominală a voucherului de vacanţă, în cazul celor emise pe suport hartie, şi valoarea nominală totală a voucherelor de vacanţă acordate fiecărui beneficiar, pentru cele pe suporturi electronice, potrivit adevarul.ro.
 
Este interzisă comercializarea voucherelor de vacanţă în schimbul unor sume de bani şi/sau altor bunuri/servicii. Valoarea voucherelor de vacanţă nu poate depăşi, într-un an calendaristic, contravaloarea a şase salarii minime brute (6.300 de lei în prezent), voucherele având o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentarii pentru cele emise pe suport electronic.
 
 Dacă salariatul nu utilizează voucherele de vacanţă pe suport hârtie în termenul de un an, acesta este obligat să le înapoieze angajatorului. În cazul voucherelor de vacanţă alimentate pe suport electronic, unitatea emitentă va fi cea care va restitui valorile nominale către angajator.